Achter de schermen van een stylingshoot


Met deze blogpost komt er een einde aan ons Kleine Prins thema. Aanstaande maandag maken we ons nieuwe (zomerse) thema bekend. We hebben er nu al zin in!

Vandaag gaan we daarom terug naar het begin. Naar die winderige maandagochtend op vliegveld Soesterberg waar we foto’s maakte van ons prachtige model Damianne. Voor even was zij onze Kleine Prinses, dwalend op een vreemde planeet. Cleo Goossens maakte de prachtige foto’s en Anne bedacht en stylede het concept.

Neem een kijkje achter de schermen van onze stylingshoot en reis voor even met ons mee terug naar die ene magische dag, op een verre planeet in het heelal.

(Als je het filmpje op je smartphone of tablet bekijkt, kijk hem dan wél overdwars, anders is hij erg korrelig. Typisch geval van Vertical Video Syndrome!)

Kleine prins tafelstyling

DIY tafelstuk De Kleine Prins - Oh Marie!
DIY Kleine Prins tafelstyling - Oh Marie!
We gaven je eerder al een sfeeridee voor een intergalactische tafelsetting, in deze post laten we zien hoe je je Kleine Prins tafelstyling helemaal afmaakt. Want, zoals mannen van De Jeugd van Tegenwoordig in ‘Sterrenstof’ zo wijs opmerken: ‘Een goed begin is het halve werk, maar een goed begin is maar de helft’.

Met deze zelfmaker creëer je je eigen sterrenstof op tafel, zonder dat daar een sterrenkundige aan te pas hoeft te komen. Wat er wél aan te pas komt, lees je hieronder!

DIY tafelstuk De Kleine Prins - Oh Marie!
Wat heb je nodig?

Goudkleurig papier (hobbywinkel)
(Gekleurd) ijzerdraad (hobbywinkel)
Tafelkleed of een groot stuk (zware) stof, grof geweven
Lijm (ik gebruikte zo’n superhandig lijmrollertje)
Plakband
Schaar
Tangetje

DIY tafelstuk De Kleine Prins - Oh Marie!
Knip verschillende maten sterren uit. (De sterren op de foto meten tussen de 3 en 6 centimeter.)
Vouw het papier dubbel met de goede kant naar binnen. Teken een ster op de witte kant en knip deze uit het dubbelgevouwen papier. Je krijgt zo twee gelijke helften.

DIY tafelstuk De Kleine Prins - Oh Marie!
Knip een stuk ijzerdraad af en plak het vast aan de binnenkant van de ster met een stukje plakband.

DIY tafelstuk De Kleine Prins - Oh Marie!
Doe lijm op de andere helft van de ster en plak deze op de helft met het ijzerdraad.

DIY tafelstuk De Kleine Prins - Oh Marie!
Steek, nadat alle sterren klaar zijn, de ijzerdraadjes door de stof en buig het uiteinde van iedere draad zó dat de ster rechtop blijft staan.

DIY tafelstuk De Kleine Prins - Oh Marie!
En jawel, je bent alweer klaar!
(Ik vlocht de sterren na gebruik in elkaar tot een krans, kijk maar eens hier.)
Alle zelfmakers terugzien? Klik dan hier!

DIY tafelstuk De Kleine Prins - Oh Marie!

De poëtische foto’s van Frieda Mellema

studio lab71 - frieda mellema - oh marieZoals een dichter met woorden speelt, zo speelt styliste/fotograaf/kunstenaar Frieda Mellema met beelden. Zij combineert gevonden materialen, bloemen, oude voorwerpen en textiel met elkaar waardoor zij samen een nieuw verhaal vertellen. Een sprookjesachtig verhaal, waardoor je anders gaat kijken naar afval op straat of die oude plastic koffiepot. 

Frieda werkt onder de naam Studio Lab71 en vertelt liever niet te veel over haar werk, ze laat haar beelden liever voor zich spreken. Daarom géén interview met deze interessante dame, maar een reis door haar poëtische foto’s (met een paar woorden van mij).

studio lab71 - frieda mellema - oh mariestudio lab71 - frieda mellema - oh mariestudio lab71 - frieda mellema - oh marie
studio lab71 - frieda mellema - oh marieDe beeldverhalen die Frieda maakt zijn puur intuïtief, het is letterlijk haar gedachte die tot leven komt. Ze neemt je mee langs alle hersenspinsels in haar hoofd en creëert nieuw leven voor vaak vergeten dingen. Met een bijna filosofische inslag, waardoor zij als de kleine prins zelf is. Ze stelt vragen aan de kijker, vragen die je eigenlijk niet echt kunt beantwoorden.

Naast haar  vrije werk maakt ze veel werk in opdracht, voor bijvoorbeeld parfummerken of productontwerpers, maar ook voor tijdschriften als Elle Decoration en Papier Mache Magazine. In alles wat ze aanraakt is de herkenbare ‘Studio Lab71’  handtekening duidelijk zichtbaar. En die handtekening houdt in: zachte kleuren, een flinke bak licht, dromerige settings, minimalisme en veel textuur, structuur en textiel. Hét succesrecept voor haar poëzie in beeld.

studio lab71 - frieda mellema - oh mariestudio lab71 - frieda mellema - oh mariestudio lab71 - frieda mellema - oh mariestudio lab71 - frieda mellema - oh mariestudio lab71 - frieda mellema - oh mariestudio lab71 - frieda mellema - oh marie

Meer beeldverhalen zien? Frieda post regelmatig nieuw werk op haar facebookpagina en heeft op haar website nog veel meer foto’s staan. Om bij weg te (dag)dromen!

MikoDesign Surprise Ontbijt

Mikosurpisebreakfast - MikoDesign/Oh Marie!
Toch jammer dat we Moederdag al achter de rug hebben. Maar, met Vaderdag in het verschiet, komt het idee voor dit prachtige Kleine Prins ontbijt ontworpen door MikoDesign, óók erg goed van pas. De rest van het jaar ook trouwens, wat ons betreft!

Voor wie Erika van MikoDesign nog niet kent (want het kan natuurlijk zo zijn dat je nét bent teruggekeerd van een twintig jaar durend onderzoek naar het paringsgedrag van de OeilieOeilie vogel in de dichtbegroeide jungles van Brazilië): ze ontwerpt stoffen, poppen en decoraties geïnspireerd op haar favoriete ontwerpen Parijs en Frida Kahlo. Erika’s poppen en konijnen wonen in een door Erika gecreëerde mini-wereld, compleet met passende outfits en accessoires. Haar tijdloze ontwerpen hebben niet alleen een hoge decoratieve waarde, ze roepen bij jong én oud een gevoel van vertrouwdheid op. Haar creaties zijn van het soort dat je een leven lang wil koesteren.

Creatief als ze is, verrast Erika haar dochters regelmatig met een Miko Surprise Breakfast, die je op Instagram kan terugvinden onder diezelfde hashtag. Speciaal voor Oh Marie! ontwierp Erika een Kleine Prins ontbijt, een thema dat haar, gezien haar grote liefde voor de Franse cultuur, past als een jas. Hieronder vind je de juist ingrediënten en eenvoudige aanwijzingen om dit prachtontbijt zelf te maken. Veel ontbijtplezier!

Mikosurpisebreakfast - MikoDesign/Oh Marie!
Foto’s: Erika Harberts
Tekst: Marlous Snijder

De 6 mooiste kinderboek verfilmingen

kinderboek verfilmingen - where the wild things are - oh marieDe kleine prins mag dan wel een kinderboek zijn, het zit vol volwassen wijsheden die in een gemiddeld bedtijdverhaaltje niet voorkomen. En zo zijn er meer niet-gemiddelde kinderboeken met een diepere laag. Omdat er in juli 2015 een animatiefilm uitkomt van de kleine prins verzamelde ik de boeken die al eerder prachtig verfilmd zijn. Van ‘where the wild things are’ tot een Wes Anderson klassieker!

Een kleine disclaimer: Deze lijst is behoorlijk gekleurd door mijn eigen mening. Dat verklaart de hoeveelheid sprookjesachtige films. Ook heb ik overwogen om Amélie toe te voegen, omdat deze film voor mij de perfecte kleine prins sfeer ademt, maar ik kon er helaas geen boek van ontdekken. Dus buiten de regels om: Stel dat je Amélie nog niet kent (hoe dan?!), ga hem kijken. Nu! En kom daarna terug om de rest van de tips te lezen :)

kinderboek verfilmingen - oh marie
Where the Wild Things Are (of Max en de Maximonsters) gaat over 9-jarige Max die, op de vlucht voor zijn alledaagse leven, binnenvaart in de wereld van de Wild Things. Hij wordt hun koning en ontdekt dat altijd maar woest en wild doen ook niet je-van-het is. De film laat de verwarring en chaos in het hoofd van Max zien, waardoor het geen kinderfilm is, maar ook geen film over volwassen worden. Een coming-of-age film wordt het genoemd. Voor mij is het simpelweg een cult-klassieker. Je blijft na de film achter met dezelfde verwarring als Max. Want ben je nu blij of juist verdrietig?

Finding Neverland is één van mijn allerliefste lievelingsfilms, dus voor mij is het bijna onmogelijk hier een objectief stukje over te schrijven. Ik hoor je denken: Finding Neverland is toch helemaal geen kinderboek? Klopt! Maar Peter Pan wel. En omdat je alle versies van Peter Pan (inclusief het fantastische Hook) waarschijnlijk al kent, wil ik hier de andere kant van het verhaal tippen. Johnny Depp speelt schrijver JM Barrie en Freddie Highmore is onweerstaanbaar schattig als Peter. Het is een verhaal over liefde, vertrouwen, fantasie en kind zijn. Ik daag je uit om niet te huilen bij deze film!

Fantastic Mr Fox is natuurlijk een verhaal van Roald Dahl, maar inmiddels ook een pareltje in de al briljante collectie van Wes Anderson. Ik denk dat er weinig mensen zijn die zo goed combineren als Wes en Roald. De onnavolgbare karakters komen perfect tot leven als de handgemaakte poppen van Wes. De sterren-stemmencast (hallo George Clooney en Meryl Streep!) en een mooi kleurpalet maken het verhaal compleet.

kinderboek verfilmingen - oh marieCoraline is wat mij betreft veel te onbekend gebleven. De concept-art van Jon Klassen alleen al is de moeite waard! Het is een stop motion film, wat het helaas meestal niet heel goed doet bij het grote publiek. Maar oh, wat zit hij goed in elkaar! Voor liefhebbers van het werk van Tim Burton is deze film zeker een aanrader, het heeft diezelfde lichte spooky sfeer. Een vreemde film over een net zo vreemde wereld! Ik hou het mysterieus, dan moeten jullie wel gaan kijken ;)

Hugo gaat over een Frans jongetje, dat verrassend genoeg Hugo heet, in het Parijs van 1931. Samen met vriendin Isabelle probeert hij een soort robot te repareren, want hij denkt dat deze een geheime boodschap van zijn overleden vader bevat. Een prachtig verhaal, wat speelt op een treinstation, met lieve personages en een mooie tweede verhaallijn over één van de eerste sterren op het (zwart-)witte doek. Hartverwarmend en daarmee fijn om te kijken met de hele familie! (klinkt dat gezapig? Ja he?)

Alice in Wonderland is natuurlijk al vaak verfilmd. De bekendste op dit moment is misschien wel de laatste versie, van Tim Burton. Wederom van Disney, net zoals de tekenfilm-variant uit 1951, die er overigens een stuk vrolijker uit ziet dan de 2010 versie. Omdat iedereen het verhaal wel kent is mijn tip simpel. Zin in een visueel spektakel? Dan moet je Burtons versie hebben! Mét of zonder 3D brilletje op je neus. Ben je in een meer nostalgische bui? Kijk dan de tekenfilm variant. Of beter nog, maak er een Disney marathon van en pak Peter Pan, Mary Poppins en Pinokkio er ook bij!

Voor dit tijdloze verhaal van Lewis Caroll wil ik stiekem de ultieme tip geven om niet te kijken, maar te lezen. Ik ben zelf bezig in Floor Rieders versie van Alice (vertaald door Sofia Engelsman) en ik moet zeggen, ik vind het verhaal écht beter dan de film(s)!!

Mis je nog goede verfilmingen? Deel ze met ons in de reacties hieronder!