Puik!

Puik-Art - Oh Marie!
Taal is zeg maar echt mijn ding. Zeker als het vergeten taal is. En dan niet één of ander obscuur dialect dat in 1.200 voor Christus werd gesproken, maar mooie, oude woorden zoals ‘zebedeetje’, ‘oelewapper’, ‘achenebbisj’, of ‘hittepetitje’.

Ik dank deze liefde aan mijn oma Marie, de naamgeefster van dit blog en bedenker van spreuken en gezegden waarvan ik begin dit jaar de mooiste op een rijtje zette. Zeer recent voegde ik aan mijn lijstje het woord ‘puik’ toe. Puik is een mooi woord. Het klinkt in eerste instantie alsof iets ‘best goed’ is, terwijl het officieel ‘meer dan goed’ betekent. Ik maak er een sport van zulke woorden in mijn dagelijkse taalgebruik te integreren, tot vermaak en ergernis van mij omgeving.

Puik-Art - Oh Marie!
Puik kruiste mijn pad toen Rosalieke van Puik-Art mij vroeg of ik iets over hun producten wilde schrijven. Ik kon in eerste instantie eigenlijk niet geloven dat iemand die een bedrijf in designspullen begint, juist voor dit woord in zijn bedrijfsnaam koos. Ze hadden dus direct mijn aandacht. Helemaal toen ik hun collectie zag. Die is namelijk meer dan goed. (Ze hebben onder meer dit welbekende klokje in hun collectie.) Omdat blauw tegenwoordig ook echt mijn ding is, koos ik voor deze Monday Mugs ontworpen door Daily Gems, een samenwerkingsverband tussen Siebring&Zoetmulder en LileSadi.

Zoals dat altijd gaat met veel te mooi keramiek, gebruik mijn Monday Mugs als vaas en niet als mok. Want voor je het weet laat een of andere oelewapper deze puike mokjes uit de vaatwasser ketsen. En mokken met stukken eraf… dát vind ik me toch een partij achenebbisj.

About these new Monday Mugs designed by Daily Gems for Dutch label Puik-Art.

Bewaren

2 antwoorden
 1. Yzette
  Yzette zegt:

  hahaha, een puik en amusant stukje schrijfwerk, en een schoon mokske! Ken je de site Taaldacht? Kwam hierop al googelend terecht. Het is ook nog week van de NL taal, dus je bent weer lekker bij de tijd :))

  Beantwoorden
 2. sammie
  sammie zegt:

  Hihi, heerlijk geschreven! Puik gebruik ik zelden maar oelewapper, achenebbisj, en hittepetitje komen wel eens voorbij. Achenebbisj gebruiken Tommy en ik eigenlijk best vaak. Alleen zebedeetje zegt me helemaal niks.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *