Not of this earth

Dahlias's - Oh Marie!
De dahlia komt van oorsprong uit Mexico, maar is, toen hij naar Europa werd gehaald, vernoemd naar Andreas Dahl, leerling van de plantkundige (en geoloog en zoöloog) Linnaeus. Linnaeus schreef het Species Plantarum, het boek dat verantwoordelijk is voor de wetenschappelijke naamgeving van alle planten op aarde. Als je dus je bek breekt (sorry, maar dat kan ik alleen maar plat uitdrukken) op een onmogelijke Latijnse naam zoals Hamamelidaceae, dan mag je Linnaeus ervoor bedanken. De rekening voor de kaakchirurg zul je zelf moeten betalen, hij is namelijk al wel een tijdje geleden overleden.

Valt het jou trouwens ook op dat planten nooit vernoemd zijn naar iemand die Naaktgeboren, Poepjes of De Cock heet? Zouden die mensen vanuit een soort risicomanagement uitgesloten zijn van botanische opleidingen vroeger? Zoveel vragen weer.

Dahlias's - Oh Marie!
Hoe dan ook, als je je naam mag verbinden aan zo’n onwaarschijnlijk mooie bloem als de dahlia, dan ben je een gelukkige bofkont. Jammer dat Andreas Dahl dat zelf niet meer meegemaakt heeft. Hij was ook al twee jaar dood toen men besloot de bloemen naar hem te vernoemen. Ik hoop maar dat hij er alsnog trots op kan zijn, vanaf zijn wolkje. Als ik er zo over nadenk: eigenlijk is het logisch dat alleen iemand die niet meer op aarde is zijn naam mag geven aan zo’n onaards mooie bloem. Want manman, wat zijn ze mooi. Alsof ze weggelopen zijn uit een schilderij. Om die reden figureerden dahlia’s vorig jaar al in één van de mooiste styled shoots die we voor Oh Marie! organiseerden.

Dahlias's - Oh Marie!
Zoals veel bijzondere bloemen kan je maar relatief kort van dahlia’s genieten. Zet ze daarom op een koele plek met veel water. En niet in de buurt van de fruitschaal, want daar houden ze niet van.

De Latijnse naam van dahlia is trouwens gewoon dahlia. Ze behoren tot de Asteraceae, maar zeg maar gewoon composietenfamilie. Geen idee wat dat inhoudt, maar het bekt wel lekker.

Short ’n sweet: about my love for dahlias and how to take good care of them.

Dahlias's - Oh Marie!
Fan van natuurhistorische zaken? Hier nog een leuk rijtje:
Film: Master and Commander – The Far side of the world
Boek: Het hart van alle dingen – Elizabeth Gilbert
Bezoeken (als je in Zweden bent): Linnés Råshult
De plek waar Linnaeus werd geboren, theetuin en openluchtmuseum. En ja, dat is veel gaver dan het klinkt! ;-)

En zit je om meer bloemweetjes en -inspiratie verlegen? Kijk dan eens op Mooiwatbloemendoen, met wiens samenwerking ik deze blogpost maakte.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

6 antwoorden
 1. Sanne
  Sanne zegt:

  Haha, ‘zoveel vragen weer’. Ik moest echt lachen om je berichtje, wat schrijf je goed en leuk zeg!
  En werkelijkwaar prachtige foto’s, super mooi al die kleuren van de dahlia’s.
  Liefs

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *