He ain’t heavy, he’s my hippo

Zweedse vondsten - Oh Marie!
Hij staart me vanaf de vensterbank aan met zijn uitpuilende, glazen oogjes. Het nijlpaard dat ik in Zweden op een loppemarked vond en die een soort van per ongeluk ook nog eens design bleek te zijn.

Dat laatste was meer geluk dan wijsheid, want ik viel in eerste instantie gewoon alleen maar voor dit nijlpaard omdat ik hem zo aandoenlijk vond. De Zweden maken de gekste dingen van glas, wat me afgelopen vakantie ook de vondst van een glazen boomstronk-kandelaar opleverde (zie hieronder op de gele kast). Ik hoef natuurlijk allang niet meer uit te leggen dat dat soort curieuze spullen eigenlijk altijd met me mee naar huis mogen. (Mits ze binnen de afmetingen van 50×50 centimeter vallen, anders moet ik met mijn Lief gaan overleggen, die een groot hart heeft, maar aan wiens tolerantie ook grenzen zitten).

Het nijlpaard is ontworpen door Lisa Larson, een bekende Zweedse keramist die met dit nijlpaard een uitstapje maakte naar glaskunst. Ik kende haar werk al en had al tijden de stiekeme hoop dat ik iets betaalbaars uit haar dierencollectie zou vinden in Zweden. Niet wetend dat ze ook glazen objecten heeft gemaakt, liep ik, op een vlooienmarkt in the middle of nowhere, dit nijlpaard van haar hand tegen het lijf. Het lijkt wel een sprookje, ware het niet dat ik er wel 30 euro voor betaalde. Voor haar werk een koopje, maar niet echt meer een kringloopprijs te noemen. De Zweden zijn ook niet gek.

Voel je het nog niet, met dit nijlpaard? Snap ik. Foto’s doen hem eigenlijk geen recht, want alleen voor een raam vallen de nuances in het glas op, waardoor hij echt tot leven komt. (Gelukkig figuurlijk en niet letterlijk, want nijlpaarden schijnen er vrij ranzige toilet-etiquetten op na te houden. Om nog maar te zwijgen over het feit dat alle nijlpaarden op aarde een anger-management training kunnen gebruiken).

Zweedse vondsten - Oh Marie!
Na Zweden is Nederland qua kringlopen maar een saaie bedoening. Een beetje het verschil tussen kijken naar een documentaire over nijlpaarden of echt op safari gaan. Ik vraag me altijd af of iemand uit het buitenland naar onze kringlopen kijkt zoals ik naar de Zweedse. Vast wel. Zo vond ik de Emmaüs in Frankrijk ook een avontuur, puur omdat er spullen te koop waren die daar op iedere straathoek te vinden zijn, maar hier niet. Wat van ver komt, is nu eenmaal lekker. Zeker als het uit een land als Zweden komt waar esthetiek zo hoog in het vaandel staat.

En waar je voor een goede prijs een design nijlpaard kan kopen met goede toiletmanieren zonder anger-management problemen.

Zweedse vondsten - Oh Marie!
I accidentally thrifted a glass design hippo on our holiday in Sweden. Initially I fell for its facial expression, then I learned from its seller that it was made by Swedish ceramic designer Lisa Larson. These photos doesn’t really do him justice, he’s at his best when light is shining through, showing all the beautiful details in the glass. On the other photos more thrifted treasures from Sweden, like the glass tree trunk-candleholder (the Swedish make the most funny objects from glass), the sea painting, the ceramic horse and bird. Pretty needless to say I love Swedish thriftshops!

11 antwoorden
 1. Ama
  Ama zegt:

  Mooi! De kandelaar ook trouwens. Ga je altijd met een half lege koffer op vakantie om ruimte te houden voor je vondsten? Of verstuur je het naar jezelf als postpakket? ;-)
  Nederlands emaille doet het volgens mij wel goed bij bezoekers uit het buitenland. Zowel het oud-hollandse als DRU Confetti. En aardewerk, Gouda, Delfts en zo.

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Hahaha, Ama! Dankjewel! Nou, ik heb een man die extreem efficient kan inpakken. En er is ook gewoon een grens aan wat er mee kan. En het scheelt dat er maar één kindje meereist, met twee achterin zou dat ook alweer lastiger worden. ;-)

 2. Caroline
  Caroline zegt:

  Ik voel het nijlpaard ABSOLUUT!!! Hebben onlangs wat spullen van mijn oma (95) verdeeld en daar zit veel Zweeds en Deens design bij. Zo ook veel glas. Ikheb eeb groepje vogels maar ben er nog niet achter waar ze van zijn.

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Haha, gaaf! Zo heb ik via google afbeeldingen nog weleens wat vondsten weten te achterhalen, ik wil dan ook weten of en waar het van is!

 3. Sanne
  Sanne zegt:

  Wat issie tof! Heel erg leuk en wat tof dat je per ongeluk een design item bleek te zijn van een ontwerpster waar jij graag wat van zou willen hebben, heel erg leuk.
  En foto’s van je huis zijn leuk om te zien! Wat heb je fijne kleuren in huis zeg.
  Liefs

  Beantwoorden
 4. elvy
  elvy zegt:

  ooooooooooooooooooooooh!! Hij is geweldig <3!!! Al ben ik niet helemaal on-bevoor-oordeeld als het over nijlpaarden gaat. Lisa Larson kende ik nog niet, maar ben blij dat dat nu wel zo is.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *