Double exposure fest

Analoge foto's - Oh Marie!
Ze zijn zwaarmoedig als een Scandinavische tv-serie geworden, de analoge foto’s die ik tijdens onze vakantie maakte. Nu klopt dat wel een beetje, want na het kleine fiasco van mijn volgeschoten rolletje in Frankrijk, maakte ik tijdens onze vakantie in Denemarken en Zweden vooral foto’s op (zwaar) bewolkte dagen.

Analoge foto's - Oh Marie!
Ik was bijna vergeten dat er op deze Minolta een geweldige functie zit: die voor het maken van double exposures. Je kan er geweldige dingen mee doen, wat analoog fotograferen nog weer een beetje extra spannend maakt omdat je geen idee hebt hoe die twee foto’s over elkaar gaan uitpakken. (Óf ze gaan uitpakken, want met analoog fotograferen weet je dat nooit zeker. Precies de reden waarom ik op de Minolta ben overgestapt.)

Analoge foto's - Oh Marie!
Voor het maken van double exposures is het slim om eerst een donkere foto en daar overheen een lichte foto te maken. Dit effect bereik je door eerst tegen het licht in of schaduwen te fotograferen (zoals hieronder de foto van ons konijn Gerrit met de schaduw van het hekwerk). Daaroverheen maak je vervolgens een ‘normaal’ belichte foto. Je kan trouwens ook double exposures maken in Photoshop, zie hier de tutorial.

Analoge foto's - Oh Marie!
Analoge foto's - Oh Marie!
Analoge foto's - Oh Marie!
De foto’s hieronder maakte ik in Sölvesborg, Zweden. Een heel pittoresk plaatsje waar iemand op het geniale idee kwam om er een of andere lelijke….(tja, wat ís het eigenlijk? Een graansilo?) toren neer te zetten. En dan die kermis ervoor. En die donkere wolken erboven, als kers op de taart. Dit zijn het soort foto’s waar ik heel erg gelukkig van word. Helemaal omdat die mensen rechts in beeld dezelfde kleur jas aan hebben als het rode zeil links in beeld. En dat de blauwe paraplu van de man rechts de blauwe kleuren in de kermis ‘spiegelt’. Onnodig te zeggen dat dit mijn meest favoriete foto is.

Analoge foto's - Oh Marie!Analoge foto's - Oh Marie!
Analoge foto's - Oh Marie!Analoge foto's - Oh Marie!
Deze Minolta lijkt in iedere foto een soort weemoedigheid bloot te leggen. Hoe vrolijk het onderwerp dat ik fotografeer (zoals de gekleurde Zweedse huizen bovenaan) ook is. Het lijkt wel een soort ‘Festen‘, die Deense film over een op het eerste gezicht vrolijk onderwerp, maar waar schijn meer dan bedriegt.

Nooit gedacht dat zoveel somberheid me zo blij maken kon.

New analogue photos I shot on our holiday in Denmark and Sweden. Experimented with its double exposure function, which turned out pretty cool! The photos all turned out a bit gloomy, even the ones of the happy coloured Swedish homes. In each photo, this camera seems to reveal some kind of darkness that lies beneath the surface. The perfect kind of feel in photos I shot in a country where movies like ‘Festen’ are made.

Analoge foto's - Oh Marie!Analoge foto's - Oh Marie!
Meer analoge foto’s zien? Ik zette mijn favorieten op een rijtje:
Wanna see more?
Het allereerst rolletje dat ik met de Canon maakte
Amerika vastgelegd met mijn Holga
Zomerfoto’s van Denemarken en Zweden
Spookpretpark
Een beetje pathetisch
Winterblues – analoog Kopenhagen
Analoog Frankrijk

Bewaren

Bewaren

5 antwoorden
 1. Sanne
  Sanne zegt:

  Ah wauwie ik snap wel een beetje wat je bedoelt! Ik heb dat de laatste tijd ook met analoge fotografie, iets meer sinds ik mijn nieuwe scanner heb gekregen – dat de foto’s wat somber zijn, al was het moment of het plaatje helemaal niet somber. Behalve als er écht veel kleur in het plaatje zit. Misschien komt het ook wel omdat ik mijn digitale foto’s standaard bewerk en dat de kleuren dan feller zijn, en misschien zijn de analoge kleuren wel gewoon normaal. Maar zie ik dat niet zo meer, omdat ik m’n andere foto’s altijd bewerk. Snap je?
  Je hebt echt toffe beelden geschoten. En je uitleg bij de foto met de kermis en de graansilo, en de mensen ervoor, vind ik super fijn. En die met dat hondje, lief! Ik hou ook van dat soort doorkijkjes, heel mooi. En je dubbele belichtingen natuurlijk, heel heel fijn, ook omdat er zo veel contrast in zit.
  Liefs, fijne zondag!

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Dankjewel en graag gedaan Sanne, ik begrijp je punt hoor! Ik ben bij de ontwikkeling afhankelijk van het lab dat ze ontwikkelt en ik vind het nooit mooi worden als ik ze daarna zelf nog nabewerk. Het geeft een hele nieuwe kijk op fotograferen zo, wat het weer extra interessant en creatief maakt. Analoog contrast is onovertroffen, trouwens..vind ik ook. Fijne dag, liefs!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *