Analoog Frankrijk, gemaakt met het lelijke hondje onder de camera’s

Analoog - Oh Marie!
Mijn vakantie in Frankrijk blijkt een bron van inspiratie. Ik vond er niet alleen een sprookjestheepot, maar ik schoot er ook bijna twee rolletjes vol met mijn analoge Minolta Dynax 500si Super, de camera die ik tegen wil en dank heb omhelst als mijn nieuwe analoge reisgenoot.

De oude Canon Tlb van mijn vader bleek te onbetrouwbaar geworden (en mijn frustratietolerantie te laag) om er nog analoog mee te fotograferen en, nou ja…hoe ik met dit kunststof jaren ’90 geval ben geëindigd moet je hier allemaal maar even lezen. Mijn Minolta is een beetje zoals een lelijk hondje: hij ziet er niet uit, maar toch ga je uiteindelijk veel van hem houden.

Analoog - Oh Marie!
Maar, Frankrijk dus. Het was er prachtig weer en dat is op zich geweldig voor analoge foto’s, maar ook weer niet. Foto’s worden bij fel, hoog zonlicht snel te vlak naar mijn smaak en eigenlijk had ik meer aan de randen van de dag willen fotograferen, als het licht zacht is en de schaduwen minder contrastrijk. Maar ja, de randen van de dag worden in Frankrijk meestal gebruikt voor het eten van amandelcroissants of kaas en wijn, dus dat goede voornemen schoot er bij de eerste dag al in.

Analoog - Oh Marie!
Midden op de dag fotograferen bij mooi weer heeft namelijk een nadeel. De ramen op de bovenste foto lagen bijvoorbeeld in de schaduw en je ziet hoe mooi verstrooit het licht op die foto is. Mooier dan bijvoorbeeld op de foto hier direct boven, of die van de kat onder de auto (wat luguberder klinkt dan het is – scroll met een gerust hart door), iets verderop. Hoewel ik analoog contrast prachtig vind, kan overdaad ook schaden. De hooglichten (uitgebeten, teruggekaatst zonlicht dat veelal op glanzende voorwerpen zichtbaar is) in genoemde foto’s zijn veel te fel, waardoor er veel details verloren gaan.

Analoog - Oh Marie!
Ik weet wel dat dat hele niet-te-controleren-aspect nu juist de charme is van analoge fotografie. Maar zoals ik in mijn digitale fotografie ook altijd een soort van ontwikkeling wil doormaken, wil ik dat in analoge fotografie ook. Maar nu ik een heel nieuw toestel gebruik, merk ik dat ik echt weer aan zijn werking en beperkingen wennen moet. Maar goed, misschien ben ik wel gewoon een kniesoor, nu. En zó erg kan het ook niet zijn, want dan had ik deze post niet gemaakt.

Nou dan. Wat zeur je dan! Zucht. Vrouwen.

Analoog - Oh Marie!
Frankrijk is namelijk wel een ontzettend dankbaar fotografie-object. Een beetje verlaten, een beetje versleten en met een heleboel plekken waar de tijd stil is blijven staan. Voor de Fransen zelf is die leegloop van het platteland niet bijzonder leuk natuurlijk, maar voor het maken van analoge foto’s is het fantastisch.

Analoog - Oh Marie!Analoog - Oh Marie!
Mijn Minolta en ik gaan gewoon weer dapper met elkaar door. Ik bedoel, in Turner en Hooch is het uiteindelijk ook goed gekomen tussen de hoofdrolspeler en die onmogelijke, lelijke hond, dus ik heb goede hoop dat het ook tussen ons vanaf nu weer bergopwaarts gaat. (Als Minolta nog met me verder wil trouwens, nadat hij nu al tig keer voor lelijke hond is uitgemaakt…)

Analoog - Oh Marie!Analoog - Oh Marie!
Meer analoge foto’s zien? Ik zette mijn favorieten op een rijtje:
Het allereerst rolletje dat ik met de Canon maakte
Amerika vastgelegd met mijn Holga
Zomerfoto’s van Denemarken en Zweden
Spookpretpark
Een beetje pathetisch
Winterblues – analoog Kopenhagen

9 antwoorden
 1. Nikki
  Nikki zegt:

  Ik ben dus nu in een hevige Marktplaatsstrijd beland om ook zo’n lelijke hond te bemachtigen, want ik ben dat gestuntel met die ethisch verantwoorde seventies-camera’s met vastgeroeste diafragma’s, lamme sluiters, verlepte lichtmeters en een voorkeur voor dure 120 mm-film zó zat. Denk niet dat mijn foto’s zo mooi worden als die van jou, maar oefening baart kunst! Doe jij er nog veel aan op de computer?

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Ha Nikki, hahaha, ja je moet echt de camera van een liefhebber over kunnen nemen en dan heb je nog vaak het probleem (zoals ik had) dat de batterijen van de lichtmeter niet meer gemaakt worden (!). Lekker voor een jaren ’90 gebakje gaan dan, het effect is uiteindelijk in wezen hetzelfde. Ik bewerk mijn foto’s niet na, maar hier zijn de meningen over verdeeld…de een doet het wel, de ander niet. Ik maak alleen hele scheve foto’s recht, maar probeer de foto bij het maken al zo recht mogelijk te nemen. Heel veel succes met je zoektocht! (Dikke tip: mocht je echt niks kunnen vinden, ik heb een hele simpele Holga liggen waar je ook al heel leuk mee kan fotograferen. Is echt een ‘klik klak’ toestel, kan niks mis mee gaan. Kan je ook al heel leuk mee experimenteren en kost amper wat!)

 2. Sanne
  Sanne zegt:

  Ik ga hierna al je berichtjes lezen over analoge fotografie, want wat is dit fijn om te zien en om te lezen!
  Trouwens, haha: ‘Nou dan. Wat zeur je dan! Zucht. Vrouwen.’
  Ik snap je wel hoor – ik heb dat ook met fotograferen, vooral in de zomer. Overdag fotograferen is inderdaad toch net niet handig – de foto’s zijn bij mij dan veelal overbelicht (dus dat ligt dan aan de asa, maarja, als het rolletje er eenmaal in zit kan je daar niet zo gek veel meer aan veranderen), maar toch doe ik het. Ik vind de eerste foto echt waanzinnig mooi, prachtig.
  Ohja hahaha ik heb dezelfde camera! Ik fotografeer er zelden mee maar ik ben altijd onwijs tevreden geweest met deze camera. Zo ontzettend scherp dat ‘ie kan fotograferen. Ik heb er alleen nog nooit op manual mee gefotografeerd, en met m’n andere analoge camera’s moet dat wel (en dat vind ik juist ook heel erg tof). Ik moet het ook maar eens proberen om met deze camera handmatig de instellingen te bepalen :) want ik heb er ook twee ontzettend goeie lenzen voor, de lenzen van m’n digitale camera (en deze analoge camera & de digitale camera & de lenzen zijn allemaal van mijn vader haha, maar ik leen ze nu al een aantal jaar :p – ohnee de analoge camera heb ik gekregen van m’n ouders!).
  Ja.
  Dankje voor de inspiratie. Ik ga deze camera ook weer oppakken!
  Trouwens, ik vind de rest van de foto’s niet storend licht ofzo! Ik vind ze nog steeds heel erg mooi :) al begrijp ik wat je bedoelt met het grote contrast wat je kan krijgen, maar dat vind ik bij je foto’s wel meevallen :). Leuk om te zien juist!
  Liefs

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.