Tot slot: Memphis is overal

Kattenbroek Amersfoort - Oh Marie!
Strakblauwe lucht, pastelkleurige gevels, geometrische architectuur en harde schaduwen. Klinkt dit als een sfeerschets van een wandeling door Miami? Niets is minder waar. Memphis is overal, ook in Nederland. We togen naar Kattenbroek, Amersfoort met een kleine omweg via een viaduct in De Kruiskamp, waar we toeterende auto’s en scooterjongeren trotseerden – twee in het wild rondlopende vrouwen met camera zijn natuurlijk ook vréselijk toeterwaardig *lees dit laatste met ironische toon*. Memphis Group ligt op die plekken, met een beetje fantasie, zo voor het oprapen.

Kattenbroek Amersfoort - Oh Marie!Kattenbroek Amersfoort - Oh Marie!
Kattenbroek werd begin jaren ’90 gebouwd. Het architectonische uitgangspunt van de wijk moest niet-standaard zijn en ‘de verbeelding van haar bewoners stimuleren’. Een geslaagd plan, want of er nu Memphis Group invloeden in de wijk zijn gebruikt of niet, doet er in feite niet toe. Het gaat om wat de toeschouwer in de architectuur ziet. De één ziet mooie kleurtjes (of teveel kleur, kan ook), de ander ziet er design uit Italië van eind jaren ’80 in.

Kattenbroek Amersfoort - Oh Marie!Kattenbroek Amersfoort - Oh Marie!Kattenbroek Amersfoort - Oh Marie!
De naam ‘Kattenbroek’ heeft helaas niets te maken met een kledingstuk voor onze pluizige huisgenootjes. De naam werd in de 13e eeuw al genoemd en verwijst naar kattenklei, een extreem zure kleisoort waar weinig op groeien wil. ‘Broek’ verwijst naar het woord ‘broec’, dat moeras of laag land betekent. Geen middeleeuwse boetiekjes waar maliënkolders voor katten werden verkocht, dus. Geen kattenkleertjes, maar een zuur moeras. Weer een deceptie rijker.

Ondanks dat vinden wij de huizen hieronder toch best een beetje op katten lijken, met die driehoekige oortjes.

Kattenbroek Amersfoort - Oh Marie!Kattenbroek Amersfoort - Oh Marie!Kattenbroek Amersfoort - Oh Marie!De Kruiskamp Amersfoort - Oh Marie!De Kruiskamp Amersfoort - Oh Marie!Kattenbroek Amersfoort - Oh Marie!Kattenbroek Amersfoort - Oh Marie!Kattenbroek Amersfoort - Oh Marie!De Kruiskamp Amersfoort - Oh Marie!Kattenbroek Amersfoort - Oh Marie!Kattenbroek Amersfoort - Oh Marie!Kattenbroek Amersfoort - Oh Marie!
Dit is alweer de allerlaatste post van dit thema. Onnodig om te zeggen dat de tijd voorbij vloog, dat doet het namelijk altijd. Iets met leuk vinden wat je doet enzo. Op 25 april aanstaande gaan we van start met het thema Magic Parade, waar we een aantal hele gave (al zeggen we het zelf) blogposts voor op stapel hebben staan. Om te beginnen een wallpaper ontworpen door Ruth Hengeveld. Zijn we nu al trots op. Tot dan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *