De Gevonden op Marktplaats Wintersalon – meet&greet met vintage celebrities

De gevonden op Marktplaats Wintersalon - Oh Marie!
Voor een vintage liefhebber als ik is er naast het bezitten van vintage nog een ander aspect dat tweedehands zo leuk maakt: het kunnen aanraken ervan. Het in het echt zíen als ware het een celebrity. Dit geldt natuurlijk niet voor het tweedehands Tupperware, bloempotten of Fisher Price, maar voor het échte werk. De vintage designklassiekers. Het vintage dat bijna epische proporties heeft aangenomen in je hoofd. Het vintage dat over het algemeen niet meer voor een paar kwartjes bij de kringloop staat.

De gevonden op Marktplaats Wintersalon - Oh Marie!
De gevonden op Marktplaats Wintersalon - Oh Marie!
In Scandinavië bijvoorbeeld, heb je die typische tweedehands winkels die helemaal tjokvol staan met designklassiekers. Met Royal Copenhagen schalen, Björn Wiinblad keramiek, Poulsen lampen en ga nog maar even zo door. Die staan daar zo achteloos met z’n allen bij elkaar dat hun waarde bijna devalueert en je bijna (bíjna) gaat denken dat ze gemeengoed zijn. Tot je weer thuis bent en je in je lokale kringloop wederom realiseert dat dat toch echt niet het geval is. En ook dat je tot de zomer van het jaar erop zal moeten wachten om revanche te kunnen nemen.

De gevonden op Marktplaats Wintersalon - Oh Marie!
De gevonden op Marktplaats Wintersalon - Oh Marie!
Nederland is tot eind april zo’n typische vintage hemel rijk. (Jawel, ik neem hier mijn toevlucht tot superlatieven.) Een plek waar je vintage meubels – zowel bekend als obscuur – kunt aaien. En dat niet alleen, waar het met elkaar gemixt en gematched is tot stijlkamers waarvan je zou willen dat je ze allemaal één op één naar je woonkamer kon verplaatsen. Het liefst allemaal. Je zou er een kasteel in Frankrijk voor willen kopen om het allemaal kwijt te kunnen. Dat werk.

We bezochten, met andere woorden, De Gevonden op Marktplaats Wintersalon in Amsterdam.

De gevonden op Marktplaats Wintersalon - Oh Marie!De gevonden op Marktplaats Wintersalon - Oh Marie!
De Gevonden op Marktplaats Wintersalon is een tijdelijke winkel met ‘een unieke mix van vintage meubels, kunst en bijzondere designobjecten’, bedacht en ingericht door Julien Rademaker (bekend van zijn rubriek ‘Gevonden op Marktplaats’ in Volkskrant Magazine). Julien verheft het digitale schatgraven (zoals ik het maar even zal noemen) tot een kunst: uit honderdduizenden advertenties op Marktplaats graaft hij de (vintage) interieurschatten op waar hij enthousiast van wordt. Ik vond een erg leuk interview met hem op Freunde von Freunden waarin uitgebreid wordt ingegaan op zijn Marktplaats zoektochten. En als je toch bezig bent, neem dan ook meteen even een kijkje in zijn huis.

De gevonden op Marktplaats Wintersalon - Oh Marie!De gevonden op Marktplaats Wintersalon - Oh Marie!
Wat de Wintersalon bijzonder maakt, is de styling. En dat een groot deel van het vintage gevonden is op Marktplaats. Natuurlijk kan je ook een beurs voor designklassiekers bezoeken, of naar Scandinavië afreizen (nou ja…dat is misschien wat overdreven), maar juist de onverwachte combinatie van vintage uit verschillende decennia maakt de Wintersalon voor mij bijzonder. Als je dit blog al langer leest, weet je dat mijn hart het hardst gaat kloppen van onverwachte combinaties van vintage uit welk tijdperk dan ook. Dat dat, wat op het eerste gezicht misschien als lelijk of kitsch wordt gekwalificeerd, prachtig kan werken in een onverwachte setting. Als kers op de taart kom je bij de Wintersalon geen wooncliché tegen. Zo is er bijvoorbeeld geen Eames stoel te bekennen, wat ik bijzonder verfrissend vind.

De gevonden op Marktplaats Wintersalon - Oh Marie!De gevonden op Marktplaats Wintersalon - Oh Marie!
Leuke bijkomstigheid is dat er bij de Wintersalon ook ontwerpen van Memphis Group te zien zijn. Én dat alles wat er te zien is, te koop is. Voor wanneer aaien of overwegen in de salon te trekken (zoals Anne en ik deden – wat niet direct het meest praktische scenario is), niet genoeg voor je is. Wij begrijpen dat maar al te goed!

De Gevonden op Marktplaats Wintersalon is nog tot en met eind april 2016 te bezoeken op KNSM laan 301. (Dikke tip: in dezelfde straat bevinden zich Pol’s Potten, Sissy-Boy Homeland (voor een lekkere lunch!) en Keet in Huis.)

De gevonden op Marktplaats Wintersalon - Oh Marie!De gevonden op Marktplaats Wintersalon - Oh Marie!De gevonden op Marktplaats Wintersalon - Oh Marie!De gevonden op Marktplaats Wintersalon - Oh Marie!De gevonden op Marktplaats Wintersalon - Oh Marie!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *