Pop! Een DIY in Yayoi Kusama stijl

Polkadot DIY - Oh Marie!
Ken je de Japanse kunstenares Yayoj Kusama? Haar naam misschien niet, maar haar werk ken je waarschijnlijk wel. Ze bedekt ruimtes met polkadots. To the maxx. Ze heeft zelfs George Clooney een keer bedekt met stippen. Dat willen we allemaal wel, of niet dan?

Of misschien toch niet als je in ogenschouw neemt dat Yayoj’s kunst voortkomt uit hallucinaties waarin zij polkadots ziet. En dat al sinds haar jeugd. Ik wil George Clooney best opofferen in ruil voor een leven vrij van hallucinaties, al dan niet met polkadots.

Zo ver als het bedekken van een ruimte met stippen wilde ik niet gaan voor deze zelfmaker, maar het idee van het gebruik van polkadots spreekt me wel aan. Ik haalde er twee oude bekenden voor uit de kast: masking tape en een stolp. Karl Lagerfeld kan dan wel beweren dat ‘Trendy the last stage before tacky’ is, maar ik vind ze nog steeds leuk (en masking tape is ook gewoon heel erg handig: het houdt negen van tien keer mijn fotosets bij elkaar en je trekt niet meteen het stucwerk van de muur als je iets wil ophangen. Zo’n eigenschap wordt nooit tacky).

Polkadot DIY - Oh Marie!
De grote stolp kocht ik ooit bij Sostrene Grene, maar stolpen kan je tegenwoordig zelfs al bij het tuincentrum krijgen, dus dat moet geen probleem zijn! De ronde stickers van masking tape kocht ik bij Paperstories. De Konica Pop vond ik bij de kringloop en mocht mee omdat ik zijn kleur en naam zo goed vond. Het toestel werd in 1982 in verschillende kleuren (waaronder roze!) uitgebracht door Konica, heeft een vast brandpunt (je kan er niet mee zoomen), maar wel een instelbare ISO en ingebouwde flitser. Mocht je het je afvragen, haha.

Omdat ik de intelligentie van onze lezers zwaar zou beledigen als ik nu ging uitweiden over hoe ik de stickers op stolp en muur heb geplakt, laat ik dat achterwege. Ik wil alleen zeggen: je kan zo losgaan als je maar wil, met die polkadots. Zolang je er maar geen vreemde hallucinaties van krijgt. Wist je trouwens dat Yayoj Kusama een permanente stippenkamer heeft ingericht in het Boijmans van Beuningen?

Zo, dat was hem alweer. Onze zelfmakers worden er alleen maar gemakkelijker op. Ons volgende zelfmaakidee is er waarschijnlijk een waarin een Minion laat zien hoe je een banaan pelt en opeet.

Polkadot DIY - Oh Marie!
We kozen ook nog een winnaar van het krijtbordschrift. Dank voor al jullie leuke, grappige en mooie quotes! Laila Veerman postte een quote van haar vader: ‘Gedraag je. En als je je niet gedragen kan, geniet er van!’ Gefeliciteerd Laila, stuur je ons even een berichtje met je gegevens?

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *