Spookpretpark – analoge foto’s van het verlaten Land van Ooit

Land van Ooit verlaten - Oh Marie!
Ach, nu we toch in de pretparksfeer zitten, kan er best nog een pretpark achteraan. Zaten we dat dan, hoor ik je denken? We zaten toch middenin een Addams Family thema? Ja klopt, scherp van je! Maar telt een spooky, verlaten pretpark dan wel? Nou vooruit dan. Dan hoef ik me alleen nog voor die andere pretparkpost te verantwoorden. 

Zo alive and kicking als het pretpark uit mijn vorige blogpost was, zo treurig is deze. Het is zelfs de treurigste ooit. Letterlijk, want het gaat om het Land van Ooit, het pretpark dat failliet ging en, omdat zich geen nieuwe koper meldde, een abandoned place (of, in de abandoned volksmond, urbex locatie) werd. De foto’s van de overgroeide attracties die vlak na leegstand gemaakt zijn, zijn fantastisch spookachtig, maar helaas ligt de plek er heden ten dage – mede dankzij hen die zich in hun vrije tijd ontpoppen als vandalist – niet meer in die verlaten glorie bij. Het grootste gedeelte van de opstallen en attracties zijn met de jaren afgebroken of afgebrand.

Land van Ooit verlaten - Oh Marie!
Land van Ooit verlaten - Oh Marie!
Het is alweer even geleden dat ik Ooit bezocht en er analoge foto’s maakte met Anki en Iris. Desalniettemin was het de moeite waard om het verlaten pretpark een bezoek te brengen. Al is het maar om een klein beetje die verlaten sfeer te voelen, een sfeer die een enorme aantrekkingskracht op me heeft. Het heeft iets apocalyps-achtigs, dat verlatene. Niet dat ik verlang naar iets wat ook maar lijkt op het einde der tijden (gesteld dat ik het zou overleven), maar het lijkt alsof je voor even in een andere dimensie rondloopt. Een dankbaar fotografeerobject.

Land van Ooit verlaten - Oh Marie!
Land van Ooit verlaten - Oh Marie!
Het Land van Ooit is nu als verlaten park opengesteld voor het publiek. We hoefden dus geen bewaking te ontlopen of hekken open te knippen. Je loopt het terrein zó op. Dat kan ook echt alleen in Nederland, een urbex locatie die opengesteld wordt voor publiek.

Land van Ooit verlaten - Oh Marie!
Land van Ooit verlaten - Oh Marie!
Ga trouwens niet op zoek naar de zwanenbootjes van Ooit (mocht je ze nog herinneren uit je jeugd). Wat er nog slechts van over is, is de aanlegsteiger. De zwaantjes zijn lang geleden al verwijderd. Zo zie je maar dat je zelfs bij het bezoeken van een urbex locatie je verwachtingen altijd moet managen. Ik kan rapporteren dat Anki en Iris daar beter in zijn dan ik. Mijn mantra van die dag, die grofweg inhield dat ik rustig kon sterven als ik die zwanenbootjes gezien had, ging dus niet op. Of tenminste, ik kan voorlopig niet vredig sterven. Is ook wel zo prettig, eigenlijk. Ik zal het met de foto’s van de zwaantjes uit het verlaten Spreepark moeten doen.

Land van Ooit verlaten - Oh Marie!
Land van Ooit verlaten - Oh Marie!
Veel verlaten plekken zijn er niet in Nederland, helaas. Daarvoor is ons land te vol en de grond te waardevol. Toch kwam er toevalligerwijs recent een prachtig filmpje van het verlaten Verkeerspark Assen online en fotografeerden we voor Oh Marie! het (deels) verlaten zwembad Tropicana in Rotterdam.

Wil je niet naar Drunen afreizen, maar ben je wel benieuwd naar het verlaten Ooit? Bekijk dan even dit dronefilmpje. Of lees deze blogpost van Anki, die er ook geweldige foto’s maakte.

En had ik me nu al verantwoord voor die andere pretparkpost? Ja toch? :-D

8 antwoorden
 1. Sanne
  Sanne zegt:

  Super cool!
  Ik vind het zo cool, verlaten plekken. Op de blog van Kayla zie ik ook vaak zulke toffe plekken die ze fotografeert. Misschien ken je haar blog wel, http://www.thedaintysquid.com/. Inderdaad, in Nederland vindt je er geloof ik weinig. En misschien vind ik Tilburg inderdaad te ver :p. Haha wat slecht – zit ik te verkondigen hoe cool ik het vind en dan vind ik dit te ver om te reizen (ik woon in Rotterdam dus het valt nog best mee! Maaar ik heb geen studenten-ov meer en dat is nog erg wennen..)
  Liefs!

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Dankjewel en haha, ik begrijp je punt hoor Sanne! En nou en of ik Kayla’s blog ken, Amerika is een luilekkerland wat urbex locaties betreft. Heel gaaf, helemaal de foto’s die zij er maakt. Succes trouwens zonder OV, dat is zeker wennen! Liefs, Marlous

 2. Lidia
  Lidia zegt:

  Aahh, het land van ooit, daar heb ik ongelofelijk nostalgische herinneringen aan. Zaterdagochtenden achter de tv, kindernet, ik krijg er gewoon kriebels van in m’n buik?. Ik ben er alleen nog nooit real life geweest. Gaaf dat je dit analoog gefotografeerd hebt trouwens!
  Groetjes!

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Dankjewel Lidia! Er liggen zoveel herinneringen van zoveel mensen, zelfs voor hen die er niet fysiek geweest zijn. Het is een bijzondere en ook een beetje treurige plek. Dat kan prima hand in hand gaan, zo blijkt. Dank dat je jouw herinneringen aan Ooit wilde delen, leuk! Groetjes, Marlous

  • Marlous
   Marlous zegt:

   Neeeee! Dat weet jij ook gewoon! Wat geweldig! Die had ik best voor die vijver willen hebben die ik niet heb xD xx

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *