Pastels..? Addams Family filmset-kennis rijker (en een kinderdroom armer)

addams familiy
Een kleine waarschuwing: Als je nog niet klaar bent om je jeugdherinneringen in vlammen te zien opgaan, klik dan snel door naar een andere post. Naar die van de zwarte katten bijvoorbeeld, want die zijn zo goed als zwart-wit. 

Er zijn van die dingen, die zijn gewoon onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Zoals Tom&Jerry, Bermuda en de driehoek of kerst en Home Alone. Zo ook the Addams Family en zwart-wit beeld. De originele televisieserie komt nu eenmaal uit een tijd (1964) die wij eigenlijk alleen maar in zwart-wit kennen. Je zou bijna denken dat mensen vroeger in zwart-wit leefden. Inclusief van die geinige muziekjes tussendoor. Dat niets minder waar is, bewijzen deze foto’s van het ‘huis’ van the Addams Family. Het zijn kleurenfoto’s die Richard Fish (niet te verwarren met Richard uit Ally McBeal) maakte op de set. Hierop is te zien dat dit huis er compleet anders uit ziet dan je tot nu toe waarschijnlijk dacht.

Addams Family set
Roze?! Mintgroen?! Geel?! Je zou bijna denken dat Pippi Langkous hier een ‘extreme home makeover’ heeft uitgevoerd!

Nu zijn het natuurlijk niet de kleuren die je bij de Addams zou verwachten, maar als je erover nadenkt is het best logisch. Om een mooi beeld te krijgen kun je niet alleen maar zwart-wit elementen neerzetten. Juist het kleurverschil zorgt ervoor dat al die verschillende grijstinten ontstaan. En door het contrast er een veel voller en dieper beeld ontstaat. Een logische verklaring voor deze Villa Kakelbont look-a-like. Pfieuw, dat scheelt toch. Een beetje. Want laten we eerlijk zijn, die spekjes-kleurcombi op de muur, die is moeilijk te vergeten.

Ondertussen staan er wel nog steeds een olifantenpoot, een opzette beer, een stenen krijger en zwarte rozen in de kamer. En hangt er een gezellige strop aan het plafond. Kijk, dat zijn de Addams zoals we ze kennen.

Addams Family set
Met een spijkerbed, sarcofaag en schandblok ziet de kinderkamer er net zo onvriendelijk uit als altijd. Gelukkig maar, zo blijft er toch nog een iets van onze jeugdherinnering overeind. ‘Thing’ is ook zowel in kleur als in zwart-wit een creepy mannetje. Of nou ja, mannetje. Hand. We moeten wel toegeven, hij heeft het handsfree bellen single-handedly (ghèghè!) een hele nieuwe dimensie gegeven.

Verzameling Addams set II
Zeg nou zelf, deze mensen zien er toch hartstikke lief uit? Op het creepy lachje van Gomez na lijken ze bijna een normaal gezin. Inclusief de twee tot op het bot verveelde kinderen. Daarbij: iedereen heeft wel een gênante oom of een oma met maffe trekjes. Je moet alleen even de reusachtige butler wegdenken. En vergeten dat deze kinderen met een elektrische stoel spelen.

Addams Family set
Om je vertrouwen in de wereld weer een klein beetje te herstellen: hier kun je het originele intro van de serie bekijken. Inclusief een opvallende sponsor-reclame aan het einde. Zou het lachje van Gomez daar iets mee te maken hebben?

Heb je de smaak al te pakken en wil je meer Addams Family zien? Of denk je: waar hebben ze het op Oh Marie! nu al die weken over? Ik snap er niets van! Check dan de mini-documentaire ‘Mad about the Addams Family’ op YouTube. Met zwart-wit beeld. En wat geinige muziekjes. En deze quote uit de film is natuurlijk ook hilarisch nu je weet welke kleur de filmset had.

(Enneh, halen jullie ook stiekem interieurinspiratie uit deze foto’s? Wij zelf zagen opvallend veel parallellen tussen de kleur van het jaar en de set van the Addams. Okergeel en roze barokbehang…2016, kom maar op!)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.