De kracht van eigenzinnig zijn – interview met Sven Signe den Hartogh

Sven Signe den Hartogh - Oh Marie!
Wij vonden Sven Signe a.k.a. Howl Grey op Instagram, waar hij een foto van hem en zijn liefde Nina ondertekende met ‘The Addams Family’. Kijk, dan wek je natuurlijk direct onze nieuwsgierigheid. Sven heeft de uitstraling van een door de wol geverfde rocker, maar zonder die cynische been-there-done-that mentaliteit die sommige oude helden kenmerkt. Sven’s enthousiasme is aanstekelijk. Het zou te gemakkelijk zijn om zijn 22 lentes daar de schuld van te geven. Eerder denken wij dat hij van het kaliber hard van buiten, zacht van binnen is. In de goede zin van het woord natuurlijk! Voeg daar een flinke scheut eigenzinnigheid en originaliteit aan toe en je staat hoog op ons verlanglijstje om geïnterviewd te worden.

Foto’s – Sven Signe den Hartogh

Sven Signe den Hartogh - Oh Marie!Sven Signe den Hartogh - Oh Marie!
Met eigenwijs en eigenzinnig zijn kom je een heel eind, bewijst Sven. Met een rotsvast vertrouwen in zijn eigen potentieel verliet hij op zijn 17e school en zwierf via kassawerk en een baan bij de oudste jeanswinkel van Nederland langs een grote liefde voor denim naar zijn uiteindelijke hogere doel: leven van kunst en fotografie. Onder de naam Wayfaring Strangers en met een grote hang naar zelfontplooiing en –expressie opereren hij en zijn liefde Nina nu op het snijvlak van kunst, fotografie, magie en realiteit.

Sven Signe den Hartogh - Oh Marie!
Sven’s analoge foto’s zijn poëtisch en intiem. Hij schiet ze met het duurdere broertje van de Canon Tlb, de Canon Ftb. Met zijn foto met de titel ‘The agony of society’ (zie foto onder), waarmee hij in Londen het omstandereffect vastlegde, won hij de publieksprijs van de NRC fotowedstrijd. Via zijn analoge foto’s geeft Sven je een blik op een wereld die vervlogen lijkt te zijn, maar die tegelijkertijd verrassend hedendaags is. Eigenlijk precies zoals Sven op ons overkomt. Daar houden we van.

We gaven Sven (geheel volgens Addams traditie) 13 trefwoorden waar hij volgens ons wel raad mee wist. Een soort Oog in Oog maar dan zonder Sven Kockelmann en zonder die ongezellige sfeer. Het leverde de leukste antwoorden op. Kijk maar:

Sven Signe den Hartogh - Oh Marie!
Sven Signe?

Mijn 2e naam, zelf gegeven om eerlijk te zijn! Ik heb gekeken of het mogelijk was om het definitief te laten veranderen maar dat werd nogal een juridisch ding. Maar wie weet dat ik het ooit nog eens wijzig als ik nog eens teveel geld heb.

Self made man?

Ja, eigenlijk wel! Ik stopte met school toen ik 17 was en ben vanaf daar (heel cliché, maar het is wel zo) mijn eigen pad gegaan. Ik ben ontzettend eigenwijs, wil dingen altijd op mijn manier doen en heb nooit echt geduld gehad voor educatie. Ook deels omdat ik niet in het huidige educatie systeem geloof.

Begin van dit jaar besloot ik me om echt te focussen op fotografie zonder enige opleiding of cursus. Door heel hard te werken heb ik binnen een jaar voor veel grote merken, festivals, bands en magazines mogen werken. Dus self made man? Ik denk het wel!

Sven Signe den Hartogh - Oh Marie!
Denim?

Toen ik stopte met school heb ik een jaar bij de Albert Heijn achter de kassa gezeten, wat nog verrassend leuk was ook. Vervolgens ontwikkelde ik mijn liefde voor kleding en zo kwam ik terecht bij de oudste jeansstore van Nederland: De Rode Winkel in Utrecht. Daar leerde ze me alles over denim/jeans en de geschiedenis en specificaties van dit geweldige product, wat zoveel verder gaat dan enkel een broek. Ik werd meteen verliefd en wilde er alles over weten! Ondanks dat ik er nu niks meer mee doe zal ik die liefde altijd bij me dragen.

Captain Jack?

Samen met mijn broertje heb ik twee katten: Jack en James. Voor mij is Captain Jack vernoemd naar Jack Sparrow a.k.a Johnny Depp. En James als in James Dean of James Douglas Morrison. Dus voor mij staan die namen voor inspirerende legendes. That’s why!

Sven Signe den Hartogh - Oh Marie!
Sven Signe den Hartogh - Oh Marie!
Johnny Cash?

Geweldige muzikant! Ik ben pas dit jaar naar zijn muziek gaan luisteren maar wat een heerlijke muziek heeft hij gemaakt.

Oude ziel?

Dat zeggen meer mensen! Al sinds ik klein ben zeggen veel mensen tegen mij dat ik al meerdere malen de aarde heb bewandeld. De waarheid moet ik in het midden laten. Ik heb wel altijd het gevoel gehad dat ik me veel ouder voelde dan ik was.

Favoriet tijdperk?

I don’t know! Ik ben geboren in de jaren ‘90 en groeide op met geweldige games en tekenfilms. Dat is mijn tijdperk want daar begon mijn leven. Vroeger was niet alles beter, daar heb ik niet zoveel mee. Natuurlijk zijn andere tijdperken interessant geweest op bepaalde vlakken, maar er gaat niks boven onze huidige vrijheid en de mogelijkheden om te doen wat we willen. (Mede door de technische revolutie!)

Mijn tijdperk is dus nu…

Sven Signe den Hartogh - Oh Marie!
Favoriete tatoeage?

Naah, heb ik niet!

Scheren?

So it happened, maar niet nog een keer! Hahaha!

Een paar weken geleden besloot ik om mijn lange manen en baard af te knippen omdat het tijd was voor verandering. Van een kort getrimde baard leek het een kleine stap naar a clean shave maar dat was niet helemaal waar…

Sven Signe den Hartogh - Oh Marie!Sven Signe den Hartogh - Oh Marie!
Zwart?

Ja, mijn rechterarm zijn we aan het coveren met solid zwart. Er zitten oudere tattoos onder waar ik niet meer zo blij mee was (maar waar ik geen spijt van had). Ik heb een zwarte arm altijd al geweldig mooi gevonden.

Analoog?

Ik kocht ooit voor 2 euro een oude analoge camera bij de kringloop, puur vanwege de leren tas die eromheen zat. Ik heb het ding jaren niet aangeraakt, hij diende enkel als decoratie. Toen ik me begon te interesseren in fotografie besloot ik die camera eens af te stoffen om te kijken hoe dat werkt. Die camera’s werken nog prima, want ze zijn puur mechanisch! Intussen heb ik een groot gedeelte van mijn opdrachten geschoten met die oude camera van 2 euro. Ik hou van de oneffenheden, kleuren en imperfecties van analoog, het geeft een foto zoveel karakter.
Sven Signe den Hartogh - Oh Marie!
Sven Signe den Hartogh - Oh Marie!
Liefde?

Ik ben nu al anderhalf jaar heel erg gelukkig met Nina, een geweldig lief en mooi mens. Het is heel fijn om op een relatief jonge leeftijd al je “cosmic soul mate” te hebben gevonden. Ik ben zo ontzettend verliefd op haar!

The Addams Family?

Geweldig! Misschien een blik in de toekomst voor Nina en mij?

Sven Signe den Hartogh - Oh Marie!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *