Haal de natuur in huis met de kringloop

Kringloopbomen - Oh Marie!
Wist je dat ‘Holland’ een verbastering van ‘Holtland’ oftewel ‘Houtland’ is? Ik stel me zo voor dat ons land er ooit uitzag zoals Zweden: bedekt met dichtbegroeide bossen. Omdat onze voorouders op een dag en masse besloten boer te worden (oftewel: 7.000 jaar geleden vulde men in vriendenboekjes massaal ‘boer’ in achter de vraag wat hij later worden wilde), verdween ons Houtland. Inmiddels is nog maar 10 procent van ons land bedekt met bos. *) Dat vond je vast niet verrassend. Die 17 miljoen Nederlanders wonen immers niet in boomhutten. Was het maar zo’n feestje.

Bomen en natuur maken ons blij, zo blijkt uit onderzoek. Hoe meer wij ons kunnen omringen met natuur, hoe gelukkiger we zijn. Als we de natuur binnen handbereik hebben, schijnt dat zelfs invloed te hebben op onze conditie, gezondheid en het speelgedrag van kinderen. Dus als je de volgende keer een bomenknuffelaar tegenkomt, zou ik niet in lachen uitbarsten, maar er eens lekker naast gaan staan (wel nadat je uitgebreid gecheckt hebt of er geen bekenden in de buurt zijn..of je zegt gewoon dat je je speelgedrag aan het finetunen bent).

Voor de dagen dat je als een ongewassen stinkdier op de bank wil vegeteren maar je toch wil omringen met natuur, zijn er kringloopbomen. Ik verzamelde er met de jaren nogal wat: van geborduurde- tot geschilderde exemplaren.

Kringloopbomen - Oh Marie!
Ik voegde daar pas deze Japanse boom in winterlandschap aan toe. Hij is geschilderd op zijde en als er daglicht op valt, lijkt het bijna alsof de sneeuw in de tekening echt dwarrelt. Klinkt dit een beetje zoals die lichtbak met stromende waterval die bij de lokale Chinees hangt? Nou ja, deze tekening is net zo hypnotiserend. Minder kitsch ook. Al zullen de meningen daar misschien over verschillen.

Het had nog weinig gescheeld of het ding had mijn huis niet eens gehaald. In de kringloop zelf liet ik hem al uit mijn handen knikkeren, wat een fikse beschadiging aan de tot dat moment nog intacte gipsen lijst veroorzaakte.

Die bomen met die kronkeltakken, dat figuurtje dat die berg aan het beklimmen is en die hut linksboven: ze zijn zo sprookjesachtig. Ze nemen je, voor het moment dat je naar ze kijkt, mee naar een andere wereld. Eén die niet meer bestaat, of in ieder geval in het echt vast niet zo sprookjesachtig is. Maar het feit dat ze me voor een paar seconden meevoeren naar dat parallelle universum, is voor mij nog net zo magisch als toen ik klein was.

Zo zie je maar: ook getekende bomen kunnen bijdragen aan je speelgedrag. Ongeacht je leeftijd. En: met deze bomen kan je rustig knuffelen zonder meteen iets aan de buren uit te hoeven leggen. Wees alleen wel voorzichtig dat je je kringloopboom niet uit je handen laat vallen.

*) Deze informatie zuig ik écht niet uit mijn duim. Bron: Natuurmonumenten.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *