In gesprek met een gepassioneerd bloemist én een give-away

Judith Slagter - Oh Marie!
Judith is een bloemist naar ons hart. Zo vindt ook zij dat boeketten geen opvulgroen nodig hebben. Dat is nu ook altijd het eerste dat wij uit onze boeketten knikkeren. Tot groot verdriet van de gulle gever die vaak ook nog getuige is van deze ontheiliging.

Wij worden, met andere woorden, blij van een bloemist die graag met haar tijd meegaat. En die zo enthousiast over haar vak vertelt! We keken bij Judith binnen, ontfutselde haar haar beste boeketstylingtip en vroegen haar over de workshops die ze gaat geven bij trouwevent Engaged waar we twee toegangskaarten voor weg mogen geven. Maar, daarover straks meer!

Judith Slagter - Oh Marie!
Hoi! Wie ben je en wat doe je precies?
Ik ben Judith Slagter- Piet, 29 jaar en sinds mijn 17e bloemist. Toen ik na de MAVO geen zin meer had om naar school te gaan ben ik via mijn overbuurman bij een met hem bevriende bloemist gaan werken. Echt als bijbaantje, want veel verder dan de naam van een roos kwam ik niet. Al snel kwam ik er achter dat dit werk toch echt wel wat voor mij was. Na een jaar ben ik bij een grotere en mooiere bloemenwinkel in Aalsmeer gaan werken en voor een dag per week terug naar school gegaan. Ik leerde de bloemennamen op de opleiding en de rest in de winkel. Perfect voor mij!

Achteraf is het eigenlijk helemaal niet gek dat ik mijn werk in de bloemen heb gevonden, want zowel mijn opa als vader zijn kweker en ook twee van mijn broers werken in de bloemen. Sowieso heb je al een bloemenstreepje voor als je in Aalsmeer woont, met al die kwekers en veilingen in de buurt.

Zes jaar geleden ben ik met mijn man verhuisd naar een stadje in de provincie Utrecht en ben ik gaan werken in een mooie bloemenwinkel in Zeist. Om er meer te kunnen zijn voor mijn twee zoons ben ik daar na 6 jaar gestopt. Om de bloemen niet al te erg te missen en om ermee bezig te blijven ben ik mijn blog begonnen. Als verlengde van mijn Instagram account plaats ik daar foto’s van de boeketten en stukken die ik maak. In eerste instantie voor mezelf, maar ik kwam er snel achter dat andere mensen er óók blij van worden. En nu vind ik het dus heel erg leuk om mensen te inspireren en te vertellen over de bloemen. Over kleuren die bij het seizoen passen, over speciale bloemen die er op dat moment zijn en hoe je ze kunt opmaken.

Judith Slagter - Oh Marie!

De laatste tijd krijg ik regelmatig de vraag of ik iemands bruiloft wil aankleden of een bruidsboeket wil maken. Dat vind ik echt te gek. Dat is nooit de opzet geweest van mijn blog, maar wel echt wat ik het allerleukst vind om te doen: mensen enthousiasmeren met mijn bloemen en stijl. En als ze het dan zó mooi vinden dat ik een belangrijk deel van hun bruiloft mag verzorgen, is dat echt een onwijs groot compliment! Al met al ben ik dus nog geen jaar fulltime moeder geweest. Hoe raar kan het lopen!

Judith Slagter - Oh Marie!
Huppelde je vroeger dan ook al rond met een krans van Madeliefjes in je haar?
Omdat mijn vader altijd rozenkweker is geweest, liep ik inderdaad altijd tussen de bloemen te huppelen. En als zaterdagbaantje hielpen mijn broers en ik vaak mee met het sorteren en bossen van de rozen. Dat was meer als hulp voor mijn vader, dan dat ik helemaal gek was op de bloemen zelf. Ik ben het vak echt bij toeval ingerold. Met dank aan mijn lieve overbuurman!

Judith Slagter - Oh Marie!
Stel, je bent botanist in de 17e eeuw. Welke bloem had jij als eerste willen ontdekken en waarom?
Oei, als ik botanicus zou zijn… dat is een lastige! Ik denk toch dat ik dan ga voor de pioen. Dat vind ik zo’n bijzondere bloem! Maar dan wel een die lekker ruikt. Het is jammer dat ze er maar zo kort zijn. Maar ach… dat draagt er wel aan bij dat ze bijzonder blijven. De Judithpioen, klinkt leuk toch?

Judith Slagter - Oh Marie!
Wat is jouw beste boeketstylingtip?
Een goede tip bij het samenstellen van een boeket: kies eens je bloemen op basis van de kleur. Je zult zien dat je daarmee jezelf kunt verrassen en steeds weer andere bloemencombinaties bij elkaar zet.

Zoek ook eens een plaatje op internet dat jij mooi vindt. Op Pinterest kan je daar úren mee vullen. Zie je een kleurencombinatie die jij helemaal te gek vindt? Neem het plaatje mee naar de bloemist en zoek eens alleen op die kleuren. Misschien kies je dan een bloem die je normaal niet zo snel zou nemen. Als je de kleurencombinatie thuis op tafel hebt staan, dan komt de nadruk meer te liggen op de combinatie als geheel en niet op die ene bloem die je zelf misschien niet gekozen had.

Judith Slagter - Oh Marie!
Ook vind ik dat een boeket geen opvulgroen nodig heeft. Zelf vind ik het ’t mooist als een boeket uit alleen bloemen bestaat. Pak een wat langere vaas (met een smalle opening) en koop losse bloemen. Zoek naar verschillende vormen, zodat je een speels effect krijgt. Met allemaal lange, smalle of juist grote bollen krijg je een vaas snel vol. Maar om een lekker vrolijk gemixt boeket te krijgen, heb je meer aan verschillende vormen. Laat de lange, smalle bloemen lekker lang en de wat vollere wat meer op de vaasrand, zodat die de andere bloemen wat stevigheid geven. Bijvoorbeeld een hortensia of bes. Je kunt de smalle bloemen, zoals een leeuwenbek of nerine daar goed tussen steken.

En ook bij deze boeketten: kijk lekker veel af bij anderen! Maak een plaatje na: lukt het niet, probeer het nog eens, en nog eens en dan zal het vast steeds beter gaan. En als het echt niet wil lukken, neem je je vaas en het voorbeeld mee naar de bloemist. Dat is helemaal niet gek, daar zijn ze voor!

Ga wel op zoek naar een goede bloemist, eentje waarbij ze de bloemen per stuk verkopen en ze een beetje jouw stijl begrijpen. Ik vind het zelf wel echt de moeite waard om een stukje verder te rijden voor écht mooie bloemen! Zelf heb ik liever één keer in de 2 (of 4) weken een mooie bos, dan vaker een boeket van lagere kwaliteit.

Judith Slagter - Oh Marie!
Judith Slagter - Oh Marie!
Wat inspireert jou en hoe vertaal je dat naar je werk?
Als ik een dag in Amsterdam ben geweest zit ik weer helemaal vol ideeën. Door bij winkels of kantoren naar binnen te kijken of een andere bloemenwinkel binnen te lopen. Net even een andere combinatie te zien, vazen met vreemde vormen of bijzondere kleuren bij elkaar. Het zit hem bij mij wel echt in bloemen/planten en vazen. Dat is echt het allereerste wat me opvalt als ik ergens ben.

Ook op Pinterest kijk ik het liefst naar nieuwe kleurencombinaties bij bloemen. Dat vind ik ook in mijn werk het allerleukste om te doen. Het altijd weer zoeken naar nieuwe en bijzondere kleuren en/of combinaties.

Judith Slagter - Oh Marie!
Kangeroepootje of bloembindersverdriet?
Dan ga ik absoluut voor het kangoeroepootje! Ik vertelde al dat mijn vader vroeger rozenkweker is geweest, maar sinds een paar jaar kweekt hij kangoeroepootjes. Wat toevallig! Daar hoef ik dus niet lang over na te denken.

Het kangoeroepootje had altijd een stoffig imago, maar is sinds vorig jaar echt terug. Vooral de lange varianten in het groen zijn heel gaaf. Ook staan ze heel leuk in boeketten met slechts enkele bloemen.

In de herfst heb je mooie rode en oranje varianten en zoals altijd als een bloem weer “in” is, komen er snel nieuwe kleuren bij. Het seizoen van de Nederlandse kwekers is nu over, maar let volgend jaar zomer maar eens op of je ze ziet!

Judith Slagter - Oh Marie!
Hoe maak je een boeket passend voor de ontvanger?
Ik luister heel goed naar het verhaal waarmee iemand bij me langskomt. Voor wie het is, waarom het wordt gegeven, wat het bijzonder maakt. Het liefst zie ik wat voorbeelden van (bruids)boeketten waar de klant gek op is, zodat ik een goed beeld heb van de stijl, kleuren en soorten bloemen. En dan ga ik daarmee aan de slag. Ik zal nooit precies hetzelfde maken, maar ik haal uit alle gesprekken, verhalen en plaatjes de goeie dingen en stop dat in dat ene boeket. Helemaal aangepast en op maat gemaakt. Omdat ik al zoveel klanten heb geholpen in de winkel, kan ik, denk ik, redelijk goed inschatten waar mensen van houden.

Judith Slagter - Oh Marie!
Wat ga je precies op Engaged doen?
Op Engaged ga ik workshops geven met twee delen. In het eerste deel vertel ik je waar je aan moet denken als je met de bloemen voor je bruiloft aan de slag gaat. Welke richtingen je op kunt zoeken, waar je begint en hoe je uiteindelijk precies krijgt wat jij wilt.

In het tweede deel ga je zelf een boeket maken. Ik zorg voor een wand vol bloemen en samen zorgen we ervoor dat jij het boeket maakt dat je gaaf vindt. Als je vragen hebt kan je die stellen en ik zal tips geven hoe je jouw boeket het mooist kunt schikken.

Het leukste is: je mag je eigen boeket mee naar huis nemen! We gaan met kleine workshopgroepen werken en voor veel gezelligheid. Na afloop ga je naar huis met een plan van aanpak en ben je op weg geholpen in het bos van al die bloemensoorten die er zijn. Plus met dat mooie boeket natuurlijk!

Judith Slagter - Oh Marie!
Oh Marie! mag twee toegangskaarten weggeven voor trouwevent Engaged dat op 24 en 25 oktober aanstaande plaatsvindt in Delft. Engaged is een trouwbeurs, maar dan voor mensen zoals jij: die niet gaan voor verlengde roze limousines, maar voor die oude Kever die jullie zelf opgeknapt hebben. Tijdens Engaged kan je verschillende workshops volgen, zoals wedding styling, floral design of kalligrafie en je kan er de beste bruiloftsvendors van Nederland ontmoeten.

Dus als je gaat trouwen, of iemand kent die gaat trouwen…laat dan een reactie achter onder dit bericht. Je kan reageren tot en met 1 oktober aanstaande (volgende week donderdag). We maken 2 oktober de winnaar bekend!

Update 2 oktober 2015: de winnaar van de toegangskaarten is Liz! De kaarten komen jouw kant op!

Tekst en foto’s: Marlous Snijder

10 antwoorden
 1. Marlous
  Marlous zegt:

  Wat een leuke win-actie!! Ik ga volgend jaar trouwen en lijkt me erg leuk om inspiratie op te doen en workshops te volgen tijdens deze beurs! Zou heel graag kaartjes willen winnen ??

  Beantwoorden
 2. Marije
  Marije zegt:

  Ik zal het maar meteen eerlijk zeggen: ik ga helemaal niet trouwen. Ik ben allang getrouwd. Een heerlijke bruiloft op het strand, die ik vooral niet te traditioneel wilde en dus koos ik voor geen trouwboeket. Dit was uiteraard voordat ik zo rond m’n dertigste opeens ontdekken dat ik toch iets van de bloemenliefde van m’n ouders had geërfd. Het is dankzij m’n moeder -tevens onze trouwambtenaar- dat er nog iets van bloemen op tafel stond. Ik had trouwens ook geen echte fotograaf, dat zou ik nu ook anders doen. Ik dwaal af, wat ik wilde zeggen is dat ik best een kijkje zou willen nemen op Engaged, en heel graag mee zou doen met de workshop. Over een jaar of wat hopen we ons tien-jarig jubileum te vieren. Weer op het strand, maar nu wellicht met fotograaf en bloemen ?

  Beantwoorden
 3. Teresa
  Teresa zegt:

  Wij willen graag naar Engaged! Een paar weken geleden waren we bij een trouwbeurs hier in Twente, we vonden het ouderwets. #handgemaakt & frisse ideeën is wat we zoeken! We doen mee met de actie!! ♥

  Beantwoorden
 4. Liz
  Liz zegt:

  Leuk om wat meer te lezen over de achtergrond van Judith. Ik volg haar op instagram en Facebook en ik vind haar stijl prachtig! Ik heb haar ook al een tijdje geleden benaderd voor meer informatie m.b.t. ons bruidsboeket. Ik wilde al heel graag naar Engaged event, maar sinds Judith daar een workshop zal geven wil ik er zeker weten bij zijn. Het geld dat ik “bespaar” met deze kaartjes kan ik stoppen in een bruidsboeket van Judith, klinkt als een win-win situation toch ;-) Dus ik hoop zoooo dat ik deze kaartjes win voor Engaged event. Fingers crossed!

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Ha Liz,
   Je hebt de toegangskaarten voor Engaged gewonnen! Mail je ons even je gegevens op info[at]ohmarie.nl?

 5. Esmée
  Esmée zegt:

  Super leuk stuk over Judith Slagter! En wat een prachtige bloemen-creaties! Heel elegant! We gaan volgend jaar trouwen en het lijkt me helemaal super om inspiratie op te doen bij Engaged en de workshop van Judith te volgen. Hoe gaaf zou het zijn als ik samen met mijn moeder mijn bruidsboeket en de corsages zelf zou kunnen maken!! Kijk er nu al naar uit!!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *