Fotografie voor dummies – de schaduwzijde van fotografie

De schaduwzijde van licht - Oh Marie!
Licht is allesbepalend voor je foto’s. Mooi licht vastgelegd door een analoge camera is onovertroffen. Kijk maar eens naar de foto’s die Floor maakte in onze vorige blogpost. Vandaag kijken we eens naar de andere kant van licht. De letterlijke donkere zijde van fotografie: schaduwfotografie.

Ikzelf experimenteer al langere tijd (met meer en minder succes) met het fotograferen van schaduwen en weerspiegelingen. Het fotograferen van schaduwen creëert een soort vervreemding (ik speelde er al mee in deze editorial voor de Kleine Prins, een surrealistisch thema bij uitstek), waardoor foto’s iets abstracts krijgen. Het verplaatsen van de zon verandert de verhoudingen van objecten en dat dwingt je zo eens heel anders naar een foto of potentieel foto-object te kijken. Zoals hierboven waar ik de weerkaatsing van een avondlucht in een raam vastlegde. Bossen, bomen en bladeren zijn bij uitstek dankbare objecten als het gaat om schaduwfotografie. Zeker als je net als ik niet zo’n mensenfotograaf bent. Tijdens mijn fotosessies van weerkaatsingen en weerspiegelingen ontdekte ik dat schaduwen veel mooier zijn op een dag dat het niet keihard waait. Vrij voor de hand liggend, maar ik moest er achter komen nadat mijn foto’s ontwikkeld waren. Let bij schaduwfotografie ook goed op de plek waar je scherp stelt. Omdat je in feite vaak twee objecten fotografeert (zoals hierboven het raam én het spiegelbeeld), stel je scherp op het spiegelbeeld en niet op het raamkozijn.

De schaduwzijde van licht - Oh Marie!
Op het internet zijn er mensen die het fotograferen van schaduwen tot een kunst hebben verheven. Ik selecteerde een paar van de beste voorbeelden van schaduwfotografie voor je.

KatjaOllendorff en Ludwig Danner
Katja Ollendorff (foto links) fotografeerde een serie boomschaduwen langs de kant van de weg. Foto rechts gemaakt door Ludwig Danner.

Old Brand New @Dabito
Ik ben een enorme fan van het werk van Dabito. Ze hebben een geweldige Instagramfeed en doen dus ook hele gave dingen met licht en schaduwen.

Rachel Robertson en Designlovefest
Gordijnen zijn ook zo’n mooi canvas voor schaduwfotografie. Links: Rachel T. Robertson. Rechts: schaduwen kunnen ook kleurrijk zijn, zoals hier vastgelegd in Parijs door DesignLoveFest.

Andreas Kist
Andreas Kist

Sophie Tajan en Anna Paola Laguerra II
Sophie Tajan en Anna Paola Guerra

Sophia Hsin
Sophia Hsin maakt niet alleen prachtige foto’s, ze heeft ook een egel genaamd Amelia Hedgehog als huisdier. Just saying.

Wil je meer lezen over fotografie en hoe je licht en donker in je foto’s toe kan passen? Lees dan eens dit artikel waarin we schreven over de mogelijkheden en onmogelijkheden van fotograferen met tegenlicht. Meer gave fotografieprojecten en -tips lees je op onze fotografiepagina.

2 antwoorden
 1. Sanne
  Sanne zegt:

  Oh HEERLIJK dit!
  Door dat ik de bovenste foto op Bloglovin zag móest ik klikken en ik ben blij verrast met de rest van de foto’s. Echt prachtig, die bovenste.
  Ik ben ook gek op dit soort fotografie! Schaduwen en overlappingen en aparte weerspiegelingen of lichtstralen vind ik super fijn. Mooi bericht dit, dat inspireert wel hoor :). Dus bedankt voor alle fijne fotografen :) ik ga ze opzoeken!
  Liefs

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *