Bizarre beestjes parade

78882031.9eX7y79s
De natuur blijft ons verbazen met al die prachtige patronen, kleuren en gekke uitvindingen. Langharige rupsen, gestreepte en gestippelde kevers, motten in snoepkleurtjes…de creaties uit Pixar’s Monsters Inc. zijn er niets bij! Van sprinkhanen vermomd als bloemen tot kevers die eruit zien als een schildpad. Loop mee in onze bizarre beestjes parade!

Het enige criterium waar de deelnemers van de parade aan moesten voldoen is dat ze echt bestaan. Klein detail natuurlijk, maar wij zijn nou eenmaal tegen modellen die van top tot teen door Photoshop gehaald zijn. Verder lag alles open en kon iedereen met een bijzondere outfit meedoen. Of het nu mannetjes, vrouwtjes of alien-helikopters waren. Omdat we niet van de gebaande paden zijn, kozen we een top 22 aan favorieten. In willekeurige volgorde, als ode aan de vindingrijkheid van de natuur.

Om je hardop bij af te vragen.. hoe kóm je erop?

bocydium-globulare - treehopper - photo by Patrick Landmann
treehopper – photo by Patrick Landmann

Alien-helikopter

Om maar meteen met de deur in huis te vallen.. dit vrolijke diertje is géén concept art van de nieuwste animatiefilm. De jury heeft het gecheckt! Het is een bochelcicade, of ‘treehopper’. Waarom hij die balletjes op zijn hoofd heeft? Waarschijnlijk om roofdieren af te leiden en om zelf een minder eetbare snack te zijn. Of omdat hij een alien-helikopter wil imiteren. We zullen het nooit weten.

mirror spider - photo by nicky bay
mirror spider – photo by nicky bay

Long-horned Orb-weaver Spider (Macracantha arcuata, Araneidae) - itchydogimages, Flickr
long-horned orb-weaver Spider – photo by John Horstman

Kriebelbeestjes

Twee bijzondere spinnensoorten die enkel door de keuring kwamen omdat we hier niet compleet de kriebels van kregen. Geloof ons, genoeg kandidaten waarvan we een paar nachten niet meer hebben kunnen slapen! (Dikke tip: bekijk nooit macro foto’s van spinnen op een groot scherm!) De discobal op pootjes is een soort kogelspin en wordt in het Engels ook wel mirror spider genoemd. En de spooky uitziende spin eronder is een wielwebspin. Waarom hij die enorme stekels heeft is een raadsel. Ons lijkt het heel handig als hij daar tussen een web maakt en als een soort lopend vangnet de buurt door wandelt. Maar toegegeven, het is ook best handig tegen roofdieren die je voor snack aanzien. Eten met stokjes krijgt zo een hele nieuwe dimensie.

Spotted Apatelodes Caterpillar
spotted apatelodes caterpillar – unknown

So fluffy!!

Van creepy spinnen naar fluffy diertjes. “So fluffy, I’m gonna die!!” (YouTube maar eens.) Dit gele konijn-achtige rupsje ziet er onwijs aaibaar en knuffelig uit, maar je kunt beter door een bramenstruik gaan rollen dan dit beestje lekker tegen je aanhouden. Mega giftig! Hij deed ons wel denken aan een ander konijntje look-a-like.

Rosy Maple Moth - photo by Bill Hubick
rosy maple moth – photo by Bill Hubick

Photoshopped?

We moesten de jury er even van overtuigen dat dit motje geen Photoshop werk is, maar hij is er uiteindelijk door gekomen. Hoe kan het ook anders, het is fluffy, roze met geel met een tikje glans én hij heeft antennes op zijn voorhoofd. We zouden geen Oh Marie! zijn als we dit motje er niet bij zouden zetten! Het is de ‘rosy maple moth’, voor de ongelovigen onder ons. Iemand zin in spekjes?

glass winged butterfly
glass winged butterfly – unknown

Glashelder

Natuurlijk zijn er onvoorstelbaar veel vlinders in alle kleuren en maten, met de meest prachtige patronen. Maar dat weten we nu wel. Daarom zijn alle vrolijke vlinders bruut uit de parade gezet. Kijk, transparante vleugels, dat is pas vernieuwend! Glashelder, zodat je als vlindertje zijnde niet makkelijk uit de lucht te pakken bent. Daar is over nagedacht :)

Looper Moth Caterpillars. Photo by Piotr Naskrecki
looper moth caterpillars – photo by Piotr Naskrecki

Mime

Als je ons als rupsje doet denken aan mime-spelers dan heb je meteen een streepje voor (snap je ‘m?). Je ziet het ze doen: “Look, I’m trapped in a box!”. Bonuspunten voor de oranje voetjes!

cocoon of the Metallic Mechanitis Butterfly Chrysalis
cocoon of the metallic mechanitis butterfly bhrysalis

80’s glitterlegging

Je zal maar een gouden cocon hebben als rups, hoe gaaf is dat! We hebben het even afgewacht, maar waren uiteindelijk toch een beetje teleurgesteld. Er komt namelijk ‘gewoon’ een oranje-zwarte vlinder uit. Je verwacht tot iets met glitter, of op zijn minst iets met 80s spandex leggings. Wij zeggen: tandje bijzetten en volgend jaar opnieuw proberen!

jewel caterpillar - Gerardo Aizpuru1
Calleta silkmoth caterpillar - butterfly house on flickr
calcarifera ordinata – by cassandrehv / jewel caterpillar – photo by Gerardo Aizpurucalleta silkmoth caterpillar – photo by butterfly house on flickr

Rupsjes Nooitgenoeg

Kijk, now we’re talking! Deze rupsen hebben letterlijk alles uit de kast getrokken. Transparante sieraad-achtige coatings, alle kleuren van de regenboog, stekels, hoorns. Want je hebt immers nooit genoeg! (ghighi) De designstudio van Pixar is er niets bij, qua creativiteit.

Tip: Google voor de lol even op ‘jewel caterpillar moth’. Dat pluizige oranje motje komt dus uit die drilpudding rups. Moeder natuur heeft gevoel voor humor!

Longhorn Borer Lamiinae - John Horstman
longhorn borer – photo by John Horstman

Pompoms

Stel he, je bent een kever en je bedenkt.. hmm, die oranje stippen alleen zijn vast niet genoeg voor de dames van Oh Marie! Laat ik voor de zekerheid ook maar pompoms op mijn voelsprieten zetten. Dan ben je slim bezig! En je haalt er dus keihard onze top 22 mee.

Tortoise beetle - John Horstman1
tortoise beetle – photo by John Horstman

Een schildpad kever. We herhalen: Een schildpad kever!

We dachten halverwege het samenstellen van deze lijst dat we nu alles wel gezien hadden. Maar toen kwam dit diertje langs. En ja, je ziet het goed, het is een schildpad kever! Maar waarom? Hoe? Waar? Wat? WAAROM? En weten de zeeschildpadden hiervan? Zoveel vragen (en zo afgeleid door dat kleine staartje)!

Flatid Planthopper Nymph - John Horstman
flatid planthopper nymph – John Horstman

Poedel? Katoenpluis? Watje?

We horen je denken.. jaja.. jullie hebben een foto van een pluisje ertussen gezet, leuk hoor. Maar kijk: het heeft pootjes! En ogen! Het is een.. tja, wat is het eigenlijk? Een wattenkever? Katoenpluismier? Poedelmot? Ondanks dat we de naam weten blijven we even door fantaseren.

john cancalosi - hooded mantis - oak beauty caterpillar.jpg
oak beauty caterpillar/hooded mantis – photos by john cancalosi

buff-tip moth by Sergei Talanov
buff-tip moth – photo by Sergei Talanov

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

In de categorie vermomming waren dit drie uitblinkers. We vragen ons wel af hoe snel deze beestjes opgegeten worden zodra ze even van hun eigen tak of blad af hupsen. Dat je dan als knalgroene sprinkhaan opeens tussen bruine bladeren staat of zo. Oeps.

camouflaged_thing
camouflaged looper – photo by Melissa via whatsthatbug

‘Hij mag mij een bloempje noemen hoor”

Dit is onze favoriet, qua vermommen. For obvious reasons. Deze rups plukt bloemblaadjes en zet deze op zijn rug (vraag ons niet hoe) om zo als bloemetje door het leven te gaan. Zodra de blaadjes verwelkt zijn worden ze vervangen door verse exemplaren. Voor de duidelijkheid, het paarse ‘bloemetje’ is de rups. Deze foto is één van de weinige waar je daadwerkelijk het rupsje kunt zien, dus over het algemeen werkt deze vermomming top!

The Malaysian Orchid Mantis
Malaysian orchid mantis – photo by Francesco Tomasinelli

Bloemstukje

Wederom geen Photoshop werk, maar echt oprecht een diertje. De orchidee-bidsprinkhaan. Sowieso zijn bidsprinkhanen de baas van de vreemde insecten. Behalve dat ze rechtop kunnen staan als enthousiaste flamenco dansers of kung-fu masters, vermommen ze zichzelf als bladeren, takken of bloemen. Zoals de orchidee dus. Er zijn zelfs verschillende soorten sprinkhanen die dan ook weer bij verschillende soorten orchideeën passen. Zoek maar eens op ‘praying flower mantis’. Aliens zijn er niets bij.

giraffe-necked weevil - dale morris
giraffe-necked weevil – photo by Dale Morris

Langnek

Een last minute inzending: de girafkever. Soms zijn die biologen dus helemaal niet origineel met namen geven, maar dat terzijde. We moesten even 2x knipperen bij deze foto, want HUH? En toen kwam het besef. Natúúrlijk heb je als kever een mega lange nek mét ‘scharnier’ nodig, duh. Let ook even op de schaar achtige bek aan het uiteinde.

Tussock Moth Caterpillar (Lymantriinae) - itchydogimages, Flickr
tussock moth caterpillar – photo by John Horstman

Borsteldiertje

Dit oranje diertje deed ons denken aan Helibel, uit de Reddertjes. Meer reden hadden we niet nodig om deze borstelrups (ja echt) er als toegift bij te zetten. Soms zijn we zo makkelijk, joh. Dit zijn overigens weer van die sprieten waarvan je denkt: awww lekker zacht en pluizig! Maar bedenk: ze zijn niet voor niets knaloranje!

En nu jullie favoriet! Wordt het de vlieg met balletjes boven zijn hoofd, het snoeperige motje of de rups die een takje na doet? Of één van de andere bizarre beestjes? Roept u maar!

Tekst: Anne van Midden

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *