Kadering in je foto

Kadering in foto - Oh Marie!
Kadering in foto’s is onbedoeld uitgevonden door de roddeljournalistiek. Tenminste, als er één bedrijfstak is die fotograferen met kaders van struiken, kliko’s of andere schuilplaatsen geperfectioneerd heeft, is het die van de riooljournalistiek wel.

De foto hierboven zou een paparazzifoto kunnen zijn. De fotograaf stond duidelijk tussen het groen en fotografeerde tussen de bomen door. Een foto die op een dergelijke manier gemaakt wordt, kadert het lijdend voorwerp van de foto in. De compositie dwingt de toeschouwer te kijken naar het belangrijkste gedeelte van de foto. In het geval van een paparazzifoto zal dit belangrijke onderwerp geen tuintafereel zijn, maar een zonnebadende prinses, een vreemdgaande politicus of iets anders saillants. Deze compositie is echter op vele manieren toe te passen. Dus, lees eerst dit artikel voor je de bosjes induikt!

Kadering in foto - Oh Marie!
Deze foto’s – gemaakt in het prachthuis van Linda Haest – mede-eigenaar van Urbans and Indians – zijn voor Oh Marie! gemaakt door Danique van Kesteren. Linda’s huis heeft op de begane grond een aantal niveauverschillen, die Danique prachtig heeft vastgelegd door kadering binnen haar foto’s toe te passen.

In de interieurfotografie wordt deze compositie toegepast om een overzichtsfoto van een ruimte overzichtelijker te maken. Door de kadering wordt de foto als het ware opgeknipt in stukjes. Je kan op deze manier vrij veel op de foto zetten, zonder dat er direct een rommelig beeld ontstaat. Het kaderen kan de toeschouwer verder helpen om een idee te krijgen van de grootte van de ruimte én hoe hij in elkaar zit. Kaders helpen de toeschouwer dus te kijken waar hij moet kijken.

Door het belangrijkste gedeelte in je foto te omkaderen, lijst je dit deel bijna letterlijk in. Je maakt een frame binnen een frame: de randen van je foto zijn het buitenste frame, het tweede frame maak je ín de foto, door je compositie slim te kiezen. Daarbij creëert deze compositie een gevoel van diepte in de foto. Een prettige bijkomstigheid.

Kadering in foto - Oh Marie!
Kadering in foto - Oh Marie!
Zie je hoe Danique de gordijnen en de balken in deze foto gecombineerd heeft? De foto’s zijn bijna grafisch, door het lijnenspel dat het beeld letterlijk doorbreekt en in stukken opdeelt. Het benadrukt tevens de hoogte van de ruimte, zonder dat de foto rommelig wordt. Je ogen worden door de lijnen als het ware aan de hand genomen en door de foto geleid. Door voor een staande foto te kiezen, benadrukt Danique de hoogte van de ruimte nog eens extra. Verticale foto’s prikkelen onze ogen namelijk om van boven naar beneden te kijken. Kaders binnen foto’s zijn daarbij het sterkst, als ze aan de randen van de foto beginnen.

Kadering in foto - Oh Marie!
De foto hierboven is bijna een abstract kunstwerk, door de combinatie van vlakken en strepen en die enorme lamp die een sterk rond statement maakt. Het vraagt wat moed om een dergelijke foto te maken, maar zoals je ziet is het resultaat – in mijn ogen – verbluffend.

Kadering in foto’s is op oneindig veel manieren toe te passen. Hieronder een selectie van mijn favoriete voorbeelden:
Enigheid
Lianne Blomsma
Brom and Company

2 antwoorden
 1. Linda
  Linda zegt:

  OOO, nice zo’n analytisch stukje over de foto-magie van Danique van Kesteren! En wat een leuke dag hadden we! En wat een hoop mooie dingen zijn er uit voort gekomen, yeah!

  Beantwoorden
 2. Iris Vank
  Iris Vank zegt:

  Haha, ik twijfelde of ik hier in mijn foto’s wel genoeg rekening mee hield, zie ik dat je naar me linkt! Blijkbaar doe ik het op gevoel. ;) Dank voor het mooie compliment!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *