Van snijplank naar tafelblad

DIY Tafelblad voor kinderstoel - Oh Marie!In ieder kindje schuilt een Bob de Sloper of een Dik. Die van die houten planken zaagt. In onze dochter wel, al doet ze het met opgewekt humeur en dat maakt een hoop goed.

Kijk, het allermooiste voor een kindje (of, in ieder geval voor die van ons) is het tegen elkaar ketsen van objecten. Een baby-Legoblokje op een houten tafelblad bijvoorbeeld. Je tafel ziet er in to-time zeer rustiek uit en ook dat geeft niet.

Onze tafel heeft echter nog een andere uitdaging die pas aan het licht kwam toen Jet eettafelgeschikt raakte. Ons tafelblad bestaat uit tegen elkaar aangelijmde plinten. Samen vormen die niet alleen een prima blad, maar ook een soort reliëf waar de Grand Canyon niks bij is.

Er gaat verrassend veel eten tussen die ribbels zitten. En – verrassing! – die etenswaren worden daar tussen gesmeerd door een zekere blije baby.

Bij Jet’s kinderstoel zat daar een – op het eerste gezicht – prima oplossing voor: een los tafelblad van plastic die je met zuignappen aan de tafel kan vastplakken. Jammer alleen dat er op Het Reliëf geen zuignappen vastplakken. Het enige wat erop plakt zijn uitgesmeerde fruithapjes en andere etenswaren. Je kan ook nog eens ge-wél-dig smijten kan met zo’n plastic Stokke tafelblad. Dus vlogen er niet alleen stukken brood door de kamer, maar kreeg je, als je pech had, ook nog dat plastic geval tegen je kop aan. *)

Ik beraadde mij op een alternatief voor het kinderstoel tafelblad en hackte uiteindelijk de houten Ikea Lämplig snijplank voor dit doel. Hier volgt de korte tutorial!

DIY Tafelblad voor kinderstoel - Oh Marie!
Tutorial tafelblad kinderstoel
Hierboven zie je de snijplank vóór zijn metamorfose.

DIY Tafelblad voor kinderstoel - Oh Marie!
Meet eerst op hoe groot/hoe ver het tafelblad uiteindelijk mag worden/komen. Plak een paar centimeter onder die hoogte een stuk (masking) tape over de breedte van de plank, om je te helpen het patroon recht af te tekenen. Knip uit karton een halve cirkel van 4,5 centimeter breed en trek die naast elkaar met potlood om op het hout. Zaag het patroon vervolgens uit met een decoupeerzaag en schuur de zaagranden mooi glad.

DIY Tafelblad voor kinderstoel - Oh Marie!
Je kan de plank nu in iedere kleur verven die je wil. Ik gaf hem twee grondlagen en drie gele verflagen. Ik gebruikte voor onze plank de kleur citroengeel van Flexa.

DIY Tafelblad voor kinderstoel - Oh Marie!Wij schroefden het blad aan onze tafel vast. Zo kan Jetje weer lekker rammen en knoeien, zoals het hoort. Maar hoeven we niet steeds te bukken als er weer een los tafelblad door de woonkamer vliegt.

*) Dit is natuurlijk schromelijk overdreven, al overwegen we om Jet op discuswerpen te doen als ze oud genoeg is. ;D

 

 

3 antwoorden
  1. Daphne
    Daphne zegt:

    Superleuk zeg! Dat je die geschulpte rand ook zelf gezaagd hebt zeg, ik dacht dat hij er al aan zat. Duurde het lang voordat je op die 4,5 cm uitkwam? (Gezien de correcties ;-) )

    Overigens vind ik een kleed onder de eettafel ook heel dapper hoor!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.