Online leren weven met Oh Marie! deel 4

Online leren weven - Oh Marie!
Jaja, dat het zondag en weefdag is hier, dat weet je nu onderhand wel hè? Haha!

Dit is les 4 van de serie online leren weven met Oh Marie! Vandaag gaan we leren hoe we vormen weven. Het weven van vormen is een klein beetje te vergelijken met borduren. Bedenk maar eens hoe je een cirkel borduurt. Daar zitten ook geen ronde lijnen in, maar van veraf is het toch echt een cirkel. Wat ik wil zeggen is: dit is een denkrichting die handig is bij het weven van vormen. Om de juiste vorm te weven, moet je denken in blokjes. Wat van dichtbij een verzameling blokjes is, blijkt van veraf een patroon te zijn.

Als je er niet uit komt, probeer dan je patroon eens te tekenen op ruitjespapier. De blokjes helpen je om je ontwerp om te zetten in een ‘blokjespatroon’. Maar misschien maak ik de zaken nu nodeloos ingewikkeld, dus laten we over gaan op de les!

Online leren weven - Oh Marie!
Omdat het weven van vormen erg gedetailleerd is, heb ik voor deze weefles foto’s gemaakt en geen filmpje. Het weven van vormen is namelijk een kwestie van meerderen of minderen. Ik heb geprobeerd de uitleg eenvoudig te houden, met bovenbeschreven handreiking om in het achterhoofd te houden.

Laten we gewoon eens beginnen met de eenvoudigste vorm om te weven: de driehoek.

Voor de basis van je driehoek begin je met een standaard weefsteek. Je kan, als je precies evenveel driehoeken over de breedte van je weefraam wil hebben, uitrekenen hoeveel kettingdraden je hebt en die delen door het aantal driehoeken dat je weven wil. Dan weet je hoeveel kettingdraden je voor de basis van iedere driehoek nodig hebt. Maar je kan ook gewoon lekker een driehoek maken en zien wat er gebeurt. Dat is eigenlijk veel leuker. (Ik deed dat bij het weefwerk dat ik afwerkte in de vorige blogpost, bijvoorbeeld.)

Zo ga je te werk: weef eerst een rij met de standaard weefsteek, zoals in het paars op de bovenste foto. Weef, bijvoorbeeld, 3 rijen met de standaard weefsteek. Na 3 rijen minder je aan allebei de kanten één kettingdraad (de kettingdraden zijn de draden die verticaal over je weefraam lopen, weet je nog?). Je neem dus aan beide kanten één draad minder mee als je keert. Dit kan je goed zien op de tweede foto van boven. Vervolgens weef je weer je 3 rijen en minder je vervolgens weer zowel links als rechts een kettingdraad. Je zal zien dat de vorm, hoe hoger je komt, steeds smaller wordt. Dat is je driehoek! Je kan met deze techniek ontzettend veel kanten op. Zo kan je bijvoorbeeld bij het keren niet één maar twee inslagdraden overslaan, of na iedere geweefde rij direct links en rechts één draad minderen. Op de laatstgenoemde manier wordt de driehoek platter.

Je kan ook halve driehoeken maken. Dan begin je helemaal links of rechts met weven en mindert aan één kant.

Op de onderste foto heb ik met pijlen aangegeven hoe dat minderen in zijn werk gaat. Zie je hoe er steeds na drie rijen één inslagdraad (de kettingdraad) overgeslagen wordt?

Online leren weven - Oh Marie!
Je kan op deze manier ook blokjes, achthoeken, rechthoeken en rondjes maken. Simpelweg door te minderen of te meerderen. De ruimte die vervolgens overblijft tussen de figuren kan je ook weer opvullen met een andere kleur.

Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kan! Veel oefenen, je zal zien dat je snel resultaat boekt en steeds weer nieuwe vormen gaat uitproberen.
Wil je alle weeflessen terugzien? Dat kan hier:
Instructiefilm weefraam opspannen en twijndraad aanbrengen
Instructiefilm Turkse knopen maken en het gebruik van de steeklat
Instructiefilm het verwijderen en afhechten van het weefsel
Wat je nodig hebt om te beginnen met weven (met handige links en tips)

Meer materiaallinks en -tips

Succes!

2 antwoorden
 1. Marieke Cools
  Marieke Cools zegt:

  Hallo Marie,
  Ik heb een weefraampje gekocht en er zitten ijzeren staafjes bij. Die zitten aan de zijkanten van de scheringinkepingen. Weet jij waar die voor dienen. Ik dacht misschien om er omheen te weven en dat daardoor het weefwerk niet inelkaar gaat/smaller wordt……Als jij het weet laat je het dan weten s.v.p.
  Met vriendelijke groet,
  Marieke Cools

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Ha Marieke, dat zou kunnen, maar ik heb geen idee..ik heb het zelfs nog nooit gezien! Misschien eens proberen hoe het weefwerk uitpakt als je er omheen weeft? Succes!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *