Fotograferen met tegenlicht

Fotograferen met tegenlicht - Oh Marie!
Je kent dat wel: je bent op een gezellig feestje en besluit een groepsfoto van de aanwezigen te maken. Je krijgt de hele bende eindelijk bij elkaar, ze zitten ook nog stil, je maakt de foto en…op de foto verschijnen alleen maar silhouetten. Het raam achter die silhouetten is echter wél helder. Grr! Hoe kan dat?

Dat komt omdat het licht binnen donkerder is dan buiten. Met het tegenlicht in je beeld heb je onbedoeld een heleboel contrast gecreëerd. Hoe hoger het contrast in je foto, hoe minder kleur er in zal zitten. Vandaar die zwarte silhouetten.

Met andere woorden: fotograferen met tegenlicht is een lastige tante. Als je tegenlicht echter leert omarmen als een oude vriend (van het soort Marc Darcy dat eerst een zuurpruim lijkt, maar uiteindelijk de liefde van je leven blijkt) kun je er schitterende effecten mee krijgen.

Fotograferen met tegenlicht - Oh Marie!
Het is allereerst belangrijk om te weten dat je camera (spiegelreflex of compact) een lichtmeting verricht voordat jij je foto maakt. Dat doet hij, grofweg, op de plek waar je scherp stelt. Dit doet je camera om de belichting uit te balanceren, zodat je een mooie, lichte foto krijgt. Als je echter scherp stelt op een punt in de foto waar heel veel licht is (zoals dat raam waar die groep mensen voor staat), denkt je camera, aan de hand van die lichtmeting, dat er extreem veel licht in het hele beeld aanwezig is. Hij zal dit corrigeren door zijn sluiter korter te openen. Een korte sluitertijd betekent dat er minder licht in je lens valt. En zie daar: de schaduwen in je foto (de groep mensen) worden donker en alleen de hooglichten (het raam) zijn zichtbaar. De details van je foto zijn in het contrast verdwenen.

Dit effect kan echter ook prachtig uitpakken. Kijk maar eens naar de onderste foto die Loes maakte in onze vorige blogpost. Hetzelfde geldt voor de foto hierboven met de glazen lampenkapjes in het raam en de foto eronder die ik maakte in een schaars verlicht gebouw. Niet iedere foto of situatie leent zich natuurlijk voor dit effect. Fotografeer in dat geval met het licht mee. Met andere woorden: zorg dat het zonlicht zich achter je camera bevindt.

Je kan met tegenlicht nog een mooi effect bereiken dat lensflare heet. Sommige fotografen verafschuwen het, terwijl het juist een prachtig effect geven kan. Kijk maar eens naar de foto’s hieronder.

Fotograferen met tegenlicht - Oh Marie!
Fotograferen met tegenlicht - Oh Marie!
Dit effect krijg je door een foto te maken waarbij de zon nét in een uiterste hoek van je beeld schijnt. Je fotografeert dan niet recht in het zonlicht, maar laat het je lens ‘schampen’. Je krijgt dan die prachtige ‘bellen’ in je foto. Dit effect is helemaal prachtig als je fotografeert in de late middagzon, wanneer het strijklicht alles goud laat kleuren.

Ik zocht nog een paar voorbeelden van foto’s waarbij het tegenlicht prachtig uitwerkt. Zo kan tegenlicht (ook ‘hard’ middaglicht) zorgen voor een prachtige witte waas over je foto’s. Kijk maar eens naar het werk van de volgende fotografen, die tegenlicht omarmen als ware het een echte Marc Darcy. Hun foto’s zijn letterlijk zonovergoten.
Hanke Arkenbout
Zilverblauw
Lemonstale

Misschien heb je nog wel veel meer vragen, naar aanleiding van deze post. Maar toch zou ik zeggen: ga gewoon eens oefenen. Daar steek je het meeste van op. Niets geeft meer voldoening dan een beeld dat je helemaal zelf schiep. Want eigenlijk zijn alle regels voor fotografie er om direct weer vergeten te worden. Veel plezier, ik ben benieuwd!

2 antwoorden
  1. Hanke
    Hanke zegt:

    Ik was dit zo gezellig aan het lezen en dacht hee wat grappig ik fotograaf ook altijd met tegenlicht! En toen zag ik ineens mijn naam daar staan iehhhh wat lief ladies, thanks! Ik vind tegenlicht inderdaad echt prachtig omdat het ervoor zorgt dat er geen gekke schaduwen of harde lijnen in iemands gezicht zijn. Het is wel eventjes goed oefenen maar once you get the hang of it… :)

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *