Als je geen Gru heet, maar wel de maan op je bureau wil

DIY - presse papier maan - Oh Marie!
Onze maan is groot, planeetachtig en in vergelijking met de aarde niet heel klein. Als de maan op z’n verst van de aarde afstaat, meet die afstand 405 500 kilometer. En wist je dat de grens tussen het verlichte en het onverlichte deel van de Maan terminator wordt genoemd? Zou hij ook “I’ll be back” kunnen zeggen (mét Duits accent)? 

De massa van de maan is 1/81e van de aarde. Geen idee hoeveel dat in kilo’s is (kan je van kilo’s spreken, als je het over het universum hebt?), maar hij zou het goed doen als presse papier. Ja, je kan kletsen wat je wil, maar reken maar dat je de boel goed opschudt als je op een saai feestje kon zeggen: “Jullie raden nooit wat mijn Belastingpapieren op dit moment bij elkaar houdt..!”

Goed, dit is natuurlijk allemaal doorgeschoten dromelarij. Want tenzij je Gru heet, een lab vol met Minions hebt en in het bezit bent van een wapenverzameling krimp- en vriesstralen, ga je die maan echt niet op je studeerkamer krijgen.

Maar, niet getreurd. We zouden dit verhaal niet schrijven, als we niet direct een oplossing paraat hadden staan. Hier volgen de aanwijzingen om je eigen presse papier maan te maken. Van beton. Een super gemakkelijke zelfmaker, ook als je geen Minions tot je beschikking hebt.

DIY - presse papier maan - Oh Marie!
Wat heb je nodig?

Cement (ik gebruikte één deel cement en één deel water)
Houten roerstokje om de cement te roeren
Een emmer
Een schaaltje met ronde bodem, zoals deze schaaltjes uit de Ikea 365+ collectie
Een mok. Voor koffie of thee tijdens het maakproces. Die is precies op drinktemperatuur als je klaar bent met dit werkje. Gegarandeerd.

Hou voor de droogtijd ongeveer 1 week aan (op tijd beginnen dus, als je hem voor Vaderdag maakt!).

Zet koffie of thee.

Mix het cement met het water en roer het goed door met het houten stokje. Stort het cement in de schaal en laat het schaaltje drogen boven de verwarming en bij voorkeur ook in de zon.
Dat was stap één. Je hebt zelfs wel kans dat je thee of koffie nog te heet is.
DIY - presse papier maan - Oh Marie!
Laat de cement drogen. Mijn presse papier was na een week droog. Draai, om de maan uit het schaaltje te halen, de kom om op een krant en sla zachtjes met een rubber hamer op de onderkant van het schaaltje. De vorm komt er nu in zijn geheel uit.

Zo. Wat je nu rest is het aanschaffen van een zwarte lycra jas en gestreepte sjaal, het zoeken van een afzichtelijk hondje, het bouwen van een lab en het aannemen van Minions.

Of, als je geen reet van deze tekst begrijpt, ‘Despicable Me‘ kijken dit weekend.

8 antwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Hahahahaha, wij oook, Nina! Dankjewel, geweldig (wat een goeie films hè, wij kunnen niet wachten op deel III deze zomer)!

  • Marlous
   Marlous zegt:

   Hoi Marloes! Dankjewel! Je kan het resultaat al zien op de bovenste foto! Het is die grijze halfronde glimmende bol :-)

 1. Ruth
  Ruth zegt:

  Die mok! Ze zouden in elke DIY aan moeten geven op welk moment je thee moet zetten! Ik ga zo kaarsen gieten en ga, bij gebrek aan uitleg, zelf maar gokken wanneer ik thee ga zetten ;).

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Hahahaha! Ja toch? Het is een echte Dummie mok. Ik heb er drie. Oo, ik hou van Dummies! :-)

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *