Workshop weven in Amsterdam

workshop weven met Nom in Amsterdam - Oh Marie!Met alle prachtige Etsy vondsten, onhaalbare voorbeelden zoals het werk van Maryanne Moodie en de bemoedigende woorden van Marloes Pieper (“simpele handelingen met een groots effect”) in ons achterhoofd gingen we onderweg naar Amsterdam. Met als doel: leren weven.

Nom van Nom vol van kleur was onze gezellige workshop docent voor één dag. Een ontzettend leuke vrouw vol energie. Als er íemand is die weven uit het stoffige kan trekken is zij het! Na de ontvangst met thee, koffie en lekkers worden we meteen aan het werk gezet. We zitten midden in de craftwinkel Handmade Heaven, overspoeld door lentezon. Bij het spannen van de basisdraad (de ketting, in officiële weef-slang) breekt er al lichte paniek uit in mijn niet-getrainde-handwerkhoofd, want “aah, dit klinkt allemaal heel ingewikkeld!”. Even opletten blijkt de truc en ik leg het even later zelfs in het Engels uit aan mijn Australische buurvrouw. Oké, pfieuw, dit moet lukken.

workshop weven met Nom in Amsterdam - Oh Marie!workshop weven met Nom in Amsterdam - Oh Marie!Je zou denken, zet 8 vrouwen in een winkel vol kleur, patronen en craft goodies en de hel breekt los. Maar nee, de deelnemende dames laten zich in no-time temmen en alle waarschuwingen als ‘wij zijn heel druk hoor’ worden meteen vergeten. Want weven, daar moet je wel je hoofd bijhouden. Al die mooie patronen en franjes ontstaan niet zomaar, daarvoor moet je knopen, tellen en priegelen. En dus zitten we allemaal braaf en (redelijk) stil te werken.

En inderdaad, die mooie patronen en franjes ontstaan overal aan tafel. De één maakt een pastel beauty met koperdraad accenten, de ander een boho stuk met mooie aardetinten en uw hoofdredacteur ging aan de slag met fris blauw, geel en neonroze. Allemaal anders, allemaal heel eigen. Ikzelf maakte een geïmproviseerd geometrisch weefseltje met een paar halve driehoeken, want de gedachte “o ja, ik was eigenlijk een grote driehoek aan het maken” komt iets te laat als je al een half weefraam verder bent, haha!

workshop weven met Nom in Amsterdam - Oh Marie!
Valt er dan geen enkele dissonant te vermelden? Nou vooruit, een heel kleintje dan: de goud- en koperkleurige wol gingen erg hard (wij willen ook glimmers!) en voor mij, als niet-neon en/of pastel liefhebber, viel er iets minder aan kleuren te kiezen. Gelukkig bood de enorme wolvoorraad van de winkel direct een oplossing voor dit euvel en kon ik alsnog met mijn geliefde okergeel aan de slag. Yay!

workshop weven met Nom in Amsterdam - Oh Marie!workshop weven met Nom in Amsterdam - Oh Marie!
workshop weven met Nom in Amsterdam - Oh Marie!Wil je graag leren weven en heb je de focus niet voor een YouTube filmpje (guilty as charged!), dan is deze weefworkshop ideaal! Je leert in één middag alle basisvaardigheden, wordt geïnspireerd door anderen en neemt aan het eind van de dag meteen iets mee naar huis. Snel resultaat, daar houden we van! Nu hoeven we alleen nog maar te bewijzen dat we het zonder Nom ook nog kunnen. Moet lukken, want weven is inderdaad minder lastig dan je denkt!

Wacht, hoe zat het ook alweer met dat ene gedraaide draadje dat ervoor zorgt dat niet je hele werk uit elkaar valt…?

6 antwoorden
 1. Audrey B.
  Audrey B. zegt:

  Wauw, dat ziet er echt gewéldig uit! Wil ik ook :D
  Ik heb laatst een weefraam bij de kringloop gescoord. Maar de jaren 70 instructies die erbij zitten halen het niet bij dit haha!
  Amsterdam is voor mij een beetje uit de buurt helaas. Youtube zei je?

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Ha Audrey, ooo bofkont! Ik had eens een weefraam van de kringloop en weer teruggebracht. Echt, hoe heb ik dat kunnen doen! Oude weefboeken kunnen je ook helpen en anders gewoon YouTube erbij pakken! De basishandelingen zijn heel eenvoudig. Succes!

 2. Damianne
  Damianne zegt:

  Wat ziet het er toch ontzettend mooi uit!
  Ik leerde vroeger op de vrije school spinnen enweven maar het is helaas alweer een beetje weggezakt:( zo’n workshop lijkt me geweldig!
  Veel liefs

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *