Schering en inslag

Leren weven - Oh Marie!
Gisteren plaatste ik op Instagram een foto van mijn meest recente weefoefeningen. Ik kreeg daarop veel vragen over de techniek en wat je precies nodig hebt om te leren weven. Ik wil benadrukken dat ik (nog) geen geoefende wever ben, maar ik heb er inmiddels wel het een en ander over opgestoken. In deze post deel ik alles wat je nodig hebt om te beginnen met weven. Van tips waar je goede weeframen kan kopen, welk gereedschap je nodig hebt, tot filmpjes waarin basisvaardigheden en het zelf maken van een weefraam wordt uitgelegd.

Ik zal beginnen met het benodigde materiaal.

Je kan zelf een weefraam maken (daarover zo meer), maar ik ga liever meteen aan de slag, dan dat ik eerst nog van alles moet gaan fabrieken voordat dat kan. Weeframen zijn daarbij niet duur. In eerste instantie kocht ik voor € 7,- een heel eenvoudig weefraam bij Flying Tiger. Dit weefraam vond ik echter niet prettig werken en tegen de tijd dat je dit leest zijn ze misschien niet eens meer te krijgen in de winkels. Ik schafte daarop een vintage weefraam aan op Marktplaats via deze dame, die er meerdere in verschillende maten te koop aanbiedt.

Dit weefraam heeft een keerkam (de lat die je in het midden van het weefraam op de foto’s ziet). De keerkam maakt het mogelijk om de kettingdraden (de over het weefraam heen gespannen draden) om-en-om omhoog en omlaag te draaien, zodat je met de steeklat (de houten latten op de foto in het midden) heel eenvoudig je inslagdraad door het raam halen kan. Daarbij kan je op dit uitgebreidere weefraam de spanning van je kettingdraden beter spannen met de schroeven boven- en onderaan (voor de hardcore lezers: die balkjes met schroeven boven- en onderaan heten ketting- en doekboom). Bol.com verkoopt soortgelijke weeframen (zoekterm ‘weefraam’) met bijbehorend gereedschap in verschillende maten. (Mijn weefraam is 25 cm breed.)

Wat je verder nodig hebt:
Een bolletje wit haakkatoen. Ik kocht deze van Phildar (3/50gr.) bij Euroland voor € 2,-. Hiermee maak je je kettingdraden.
Steeklatten. Die van mij zaten bij het weefraampje van Tiger, maar als je een weefraam koopt als pakket zitten ze er standaard bij. Anders zijn ze ook hier te bestellen.
Een weefkam. Mijn (super retro) weefkam zat bij mijn Marktplaats weefraam, maar handig vind ik hem niet. De onderkant van de kam loopt rond, wat bij het naar beneden kammen van je inslagdraad niet lekker werkt. Ik heb een beetje medelijden met de stakker die hiermee heeft moeten weven, eigenlijk. Wat prima werkt is een gewone haarkam, zolang hij maar recht is aan de onderkant. Overigens moet de kam ook standaard bij een weefpakket zitten, check dat altijd even!
Wol, Acryl en/of andere draadachtigen (haha). Dit zijn je inslagdraden. De inslagdraden zijn de draden waarmee je om-en-om van boven naar beneden door de ketting heen weeft.
Een scherpe schaar. (Fiskars is altijd goed.)
Een lange naald met een groot oog. Degene op de foto is eigenlijk te kort om lekker te werken. De naald gebruik je als je kortere stukjes weeft, zoals de driehoekjes in mijn weefsel. De steeklatten gebruik je om ‘meters te maken’.

Leren weven - Oh Marie!Ik vond deze sympathieke en duidelijke tutorial op YouTube waarmee de basisprincipes van het weven letterlijk met huis- tuin- en keukenartikelen wordt uitgelegd. In het filmpje wordt gebruik gemaakt van een zeer eenvoudig weefraam van een stuk hout met spijkertjes. Wil je zelf een weefraam maken, bekijk dan dit filmpje eens.

Ik volgde samen met Anne een workshop weven bij Nom. vol van kleur in Amsterdam. Een middag bezig zijn met de techniek brengt mij meestal veel verder dan tutorials op internet, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. We schreven een review over de workshop van Nom. die je hier kan vinden.

Heb ik je hiermee geholpen? Misschien dat ik er eens wat filmpjes over maken kan. Moet ik wel eerst even over mijn cameravrees heenstappen, in dat geval. En nog wat meer ervaring opdoen. Tot slot nog wat inspiratie van weefgrootheden, zoals van Hermine van Dijck, Maryanne Moodie, All Roads, Rummage and Hollow, Jujujust en Weekday Carnival. Geweldig om te zien hoe zij allemaal hun eigen, unieke draai en stijl aan dezelfde vaardigheid geven! Ik ga nog even verder oefenen.

Dinsdag starten we met het Kleine Prins thema, zin in! Fijne Koningsdag allemaal!

Leren weven - Oh Marie!

11 antwoorden
 1. Marloes -Workshop Haarlem
  Marloes -Workshop Haarlem zegt:

  Dag Marlous,
  Nog een naaldentip – de Knitpro Tapestry Needles, in Nederlands Knitpro Tapestry naalden zijn superhandig voor dikke draden! mijn dochter van vier weeft hier ook mee. In de meivakantie (6 mei) geef ik een kinderworkshop ‘leren weven’.
  hartelijke groet,
  Marloes – workshop Haarlem

  Beantwoorden
 2. Lisette
  Lisette zegt:

  Heerlijk he, weven? En mooie kleurtjes heb je gekozen! Ik heb eenzelfde weefraampje en ze werken prima voor kleine projecten. Ik ben ook ‘echt’ aan het leren weven van mijn tante, op een groot weefgetouw. Dat is wel even andere (ingewikkelder) koek! Maar heel stoer om te doen… Dus mocht je ooit de kans krijgen dat ook te leren… :)

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Oo wat gaaf Lisette! Dat is echt inderdaad heel stoer! Ik heb een enorme bewondering voor de techniek, dat zaadje werd al geplant toen ik een documentaire zag over de Japanse weefkunst. En dan nu eindelijk me er eens in verdiept. Het is verslavend, ja hè?

 3. Janneke
  Janneke zegt:

  Ohhh, je maakt mij helemaal enthousiast om dit ook eens te proberen. Alleen ben ik meer een boekjesmens. Heb jij toevallig nog tips voor instructieboekjes? Zag dat Maryanne Moodie er eentje heeft, heb je die toevallig bekeken?

  Liefs en tot snel!

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Hoi Janneke! Wat leuk, dat is precies de bedoeling. Die ken ik niet, maar ik moet zeggen dat ik op instructiegebied het liefst in mijn moerstaal werk. Ik heb een vintage werkboek van Henriette Beukers waar de basale dingen in staan. Die staat vaak bij de kringloop. Verder ken ik in hedendaagse vorm het Nederlandse ‘Hedendaagse weefpatronen’ van Margo Selby, een boek voor beginners en gevorderden én gemaakt voor eenvoudige weeframen. (Want soms gaat het over van die joekels van weeframen waar je hele tafellakens mee kan weven, weet je wel? Haha!). Succes, ben benieuwd! Liefs, M.

  • Janneke
   Janneke zegt:

   Nou, ik heb een weefraampje besteld hoor. Jeej! Strakjes eens langs bij m’n lievelingshobbywinkeltje om wat wolletjes te zoeken. Kijken of ik daar van het weekend mee aan de slag kan. Gek genoeg vond ik net in m’n frutselbak twee steeklatten. Geen flauw idee hoe ik daar aan kom… Haha!

  • Marlous
   Marlous zegt:

   Ha, dat zijn de beste frutselbakken! Ik vergiste me trouwens in de naam van de schrijver van het weefboek: het is Tonny Schutten, niet Henriette Beukers!

 4. Ann Eeckhout
  Ann Eeckhout zegt:

  Hallo,

  Ik zou graag een houten weefkam kopen maar vind er niet zo direct één op het internet. Weet iemand een adresje waar ik een houten weefkam kan kopen?

  Beantwoorden
 5. Margriet
  Margriet zegt:

  Hoi Marlous, bedankt voor alle goeie tips (bijvoorbeeld dat ze weeframen hebben bij bol). Ik ben net begonnen met weven, op een zelfgemaakt weefraampje maar ik vind het nu al zo leuk dat ik wel een ‘echt’ weefraam wil aanschaffen. Ik heb zelf wol gehaald bij de kringloop, dat kostte me maar 25 cent per bol (en mooie dikke wol) maar je moet even geluk hebben met het aanbod natuurlijk. Ik heb er ook wat dikkere wol in verwerkt, welke ik op een wolmarkt kocht (onbewerkt), ik vind dat wel een leuk effect geven. En oja, ik ben ook blij dat ik nu weet waarvoor die steeklatten zijn ;-)
  groetjes, Margriet

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *