Hartelijk gefeliciteerd. Hier heb je een stigmatiserende jaren ’70 kaart.

Hartelijk gefeliciteerd - Oh Marie!
Hartelijk gefeliciteerd - Oh Marie!
Toen ik klein was, verbaasde ik me vaak over de verjaardagskaarten die mijn ouders ontvingen. Er stonden vaak stillevens op met – volgens de stigmatiserende norm dan – typische mannen- of vrouwenitems. Mijn vader kreeg dan iets met een motorfiets (terwijl hij helemaal geen motor reed) of een fles whisky en mijn moeder iets met een strooien zonnehoed op een bed van bloemen.

Ik vond dat zoiets stoms. Nu nog steeds trouwens. Alsof je, als je de 40 passeert, alleen nog maar serieuze verjaardagskaarten mag krijgen. Terwijl ik een kaart van Monster’s Inc. nog net zo leuk vind als toen ik (gesteld dat de film toen had bestaan) 8 was. Het leek me op die leeftijd vreselijk om zulke stomme kaarten te moeten ontvangen. Tja, over zulke wereldproblemen maakte je je druk, toen je klein was. Gelukkig is er veel veranderd sinds die tijd. Of ik heb gewoon vrienden en familie met een goede smaak. Kan ook.

Jaren geleden vond ik een hele verzameling van die stigmatiserende kaarten bij de kringloop. Ik kwam ze weer tegen toen ik aan deze blogpost zat te werken en verbaasde weer hoe ontzettend stupide die kaarten zijn. Een toilettas? Roll-on liquid make-up? Chocolade? Een grote zonnebril? Echt? Is dat in essentie wat een vrouw is? En daar moet ze aan herinnert worden middels deze kaart voor haar verjaardag? Of zou het een soort verkapte boodschap zijn? In de sfeer van: “Hé, je bent nu 30/40/50..ga eens heel gauw die hangende oogleden en donkere wallen maskeren met roll-on liquid make-up! En zet anders die zonnebril op je kanus! O, enneh…Merci dat jij er bent hè. Hartelijk gefeliciteerd.”

Of niet, natuurlijk. Want over het algemeen heb je het goed voor met degene die je een verjaardagskaart stuurt.

Het leek me grappig om de kaart een update te geven. Want even helemaal los van het stigmatiserende karakter ervan, is het interessant om te zien hoeveel oude stijlelementen in de setting onze huidige tijd nog steeds bestaan, maar dan wel in een nieuwe jas. De stof van de toilettas lijkt retro. Het behang lijkt Toile de Jouy te zijn. Het model zonnebril was in de jaren ’70 ook mode. En die ketting kocht ik echt in het afgelopen decennium, al lijkt hij zo uit de jaren ’60 te komen. Gelukkig zijn de verpakkingsontwerpen het niveau wit-satijnen-gehandschoende-hand-met-gouden-strik-houdt-stuk-chocolade-omhoog ontstegen.

Misschien dat ik nog eens zo’n kaart na ga bouwen, ik heb nog een hele stapel liggen. Zijn ze tenminste nog ergens goed voor. Of ik stuur ze naar iemand met een enorm gevoel voor humor. Dat kan natuurlijk ook nog.

Hartelijk gefeliciteerd - Oh Marie!

11 antwoorden
 1. m(i)e
  m(i)e zegt:

  Dat soort van kaarten, aangepast aan het egslacht avn de ontvanger en altijd erg stereotiep, worden nog altijd overal vlot verkocht , mijn ex kocht er zo altijd ;)

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   O nee! Niet voor niks dat het nu een ex- is? Ze zijn erg hè? Dank voor je reactie, ik ga eens op zoek naar hedendaagse stigmatiserende kaarten! ;)

 2. Vera
  Vera zegt:

  Aangezien ik overwegend ‘willekeurig-dier-met-flauwe-tekst-in-spreekwolk’ kaarten voor mijn verjaardag krijg van menig familielid zou een kaart als deze (oude danwel nieuwe versie) echt een design-verademing zijn. Maak hier alsjeblieft een serie van, want ik vind je ‘geupdate’ (hoe schrijf je dat eigenlijk?) versie echt briljant! Misschien kun je dan gaandeweg ook iets aan die willekeurige dieren met flauwe teksten doen? ;)

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Haha, nu heb je me Liesbeth! Betere redenen zijn er niet om ‘m te versturen! (En dankjewel! :-))

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *