Holga Amerika

Holga foto's - Oh Marie!Holga foto's - Oh Marie!In de afgelopen jaren maakte ik verschillende rondreizen door Amerika met mijn Lief. Tijdens één van de laatste reizen die we maakten, vanaf New York naar New England en Canada, maakte ik foto’s met mijn Holga. Amerika is namelijk echt bij uitstek een land om analoog te fotograferen. Het lijkt wel alsof je de cultuur (of ziel) van het land beter kan vangen als je dat analoog doet.

De Holga foto’s die ik maakte liet ik destijds ontwikkelen en afdrukken bij Hema, wat niet echt het allermooiste resultaat opleverde. Dergelijke fotolabs zijn immers ingesteld op digitale fotografie en niet op analoge filmrolletjes. De foto’s eindigden, tot recent, onderin een la.

Holga foto's - Oh Marie!Toen ik een tijdje geleden weer films liet ontwikkelen bij Color in Utrecht, herinnerde ik me die stapel oude negatieven weer en heb ik Color gevraagd om ze voor me te scannen. Ik ben ontzettend blij dat ik dat gedaan heb, want ook al zijn de films ontwikkeld middels een digitaal proces, de scans (waarop het analoge effect veel beter te zien is) zijn nog steeds prachtig.

Holga foto's - Oh Marie!
Holga foto's - Oh Marie!
Nog een leuk detail: met de Holga maak je supergemakkelijk double exposed foto’s. Omdat je namelijk supergemakkelijk vergeet of je de film doorgedraaid hebt. En je maakt ook supergemakkelijk foto’s met de lenskap er nog op, omdat je met de zoeker niet via de lens naar je frame kijkt (het is immers geen spiegelreflexcamera). Als ik na het fotograferen opkeek en mijn Lief meewarig zag glimlachen, wist ik dat ik wéér was vergeten mijn lenskap te verwijderen. Ik heb dus ook een heleboel zwart/paarse (mijn Holga is paars) foto’s op mijn Holga rolletjes staan. Amerikaanse zwart/paarse foto’s weliswaar, maar dat levert voor de rest geen direct voordeel op (maar wel goed blogmateriaal ;)).

Holga foto's - Oh Marie!
Holga foto's - Oh Marie!
Zoals je ziet, voor analoge foto’s heb je echt niet meteen een spiegelreflex camera nodig. Ik heb in ieder geval besloten om weer vaker met mijn Holga op stap te gaan.

Met deze Holga foto’s komt een einde aan deze analoge fotografie week op Oh Marie!

Vertel eens, ben je daar blij om, of heb jij nu ook zin gekregen om zelf foto’s te gaan maken met een analoge camera? Ik hoop het! (En anders: sorry! Haha) Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

5 antwoorden
 1. Vera
  Vera zegt:

  Toen ik een blauwe maandag aan ‘lomo’ deed kreeg ik van vriendlief een ‘La Sardinia’. Daar zit al zeker drie jaar een (het eerste, zo fanatiek was ik) rolletje in waarvan ik dus geen flauw benul meer heb wat erop staat. Ik zal hem snel eens volschieten en laten ontwikkelen en kijken welke verborgen schatten er (hopelijk) uit tevoorschijn komen. Wat een prachtige beelden heb je geschoten trouwens, in de USA!

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Oo dat moet je echt doen Vera! Je raakt gegarandeerd besmet met het analoge virus ;-) Color in Utrecht is een aanrader, anders kan je het ook opsturen naar Carmencita in Spanje. Ben benieuwd. En dank voor je lieve compliment!

 2. Eefje
  Eefje zegt:

  Ik ben onder andere door jou geïnspireerd om de oude canon A35F van mijn ouders af te stoffen en hiermee aan het fotograferen te gaan. Ik koos alleen voor een rolletje van 36, waardoor ik nu te lang moet wachten voor het resultaat zichtbaar is. Ben nu namelijk heel zuinig met wat ik tracht vast te leggen ;)
  Ben erg benieuwd!

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Haha, heel herkenbaar Eefje! Ik gebruik om die reden nu rolletjes van 24 van Agfa. Heel goedkoop bij het Kruidvat en prima films. Extra leuk als de camera uit de familie komt! Ik ben heel benieuwd en ben blij dat ik/we je hebben kunnen enthousiasmeren (oi, dat is een woord dat alleen leraren Aardrijkskunde gebruiken volgens mij ;-)) xx

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *