Anderhalve man en een paardekop

Anderhalve man en een paardekop - Planet Fur
Anderhalve man en een paardekop - Planet Fur
….eigenlijk alleen een halve paardekop.

O, wat is het geweldig als de film in je camera slipt. Ik ontdekte het effect al bij dit rolletje (weet je nog, die van de gebroken film?) en mijn hart maakte een sprongetje toen ik ontdekte dat het bij dit tweede rolletje weer gebeurd was.

In eerste instantie hoopte ik op een double-exposure zoals deze van onze dochter in ons lievelingsbos. Ik koos daarom redelijk bewust voor deze composities bij het schieten van de laatste foto’s op het rolletje. Vaak voel je bij het opnieuw spannen van de film namelijk dat je bij het ‘spannende gedeelte’ van het rolletje bent aangekomen, omdat dat op het eind wat stroever gaat. (Tenminste, dit gaat op voor mijn camera, dus niet huiliehuilie komen doen als de jouwe dat niet doet! Haha) Toch is het nooit zeker wat het resultaat van je inspanningen zal zijn. Of er überhaupt resultaat optreedt. Dat maakt analoog fotograferen ook zo leuk.

Met alle digitale technieken die er bestaan, is dit effect niet zo naadloos na te bootsen. Of je moet echt een Photoshop opperhoofd zijn, maar dan blijft het resultaat toch een beetje neppig. Al zou niemand de magie in deze foto’s zien (of slechts anderhalve man en een paardekop), ik kan ernaar blijven kijken. Wat ik ook ga doen, want ik heb plannen om deze in te lijsten. Fijn weekend allemaal!

Ontwikkeld en gescand door Color Utrecht.

Anderhalve man en een paardekop - Planet Fur
Anderhalve man en een paardekop - Planet Fur
A new batch of analogue photos, taken with my dad’s Canon Tlb. I already hoped the film would slip again, as happened with this film, and it did. The result makes me so happy. This is why analogue photography is a kind of magic to me: you never know how your efforts will turn out, but one way or the other, they always turn out well.

5 antwoorden
 1. 'm(i)e'
  'm(i)e' zegt:

  Ik maakte vroeger ook analoge foto’s en drukte ze ook zelf af in de doka. En ik heb eens per ongeluk een heel filmpje 2 keer gebruikt .Ik draaide fotorolletjes soms terug als ik een andere asa-waarde nodig had : zo kon ik ze wisselen . Later was ik vergeten dat er al foto’s opstonden. Resultaat : mijn kat die vanuit de hemel neerkijkt op het scheld dat in de douche wegloopt ( ik fotografeerde mijn kat van bovenuit gezien die vol interesse keek naar een straaltje water dat wegliep in de douche en daarboven kwam een zicht op de schelde ) , een kleerkast vol muzikanten en een goeie vriend die in dezelfde klast staat ( ik fotografeerde bij gebrek aan inspiratie en goesting om de deur uit te gaan vanalles in huis waaronder mijn open kleerkast en zette er daarna foto’s van een optreden en een goede vriend over ) . Echt helemaal per ongeluk gebeurt maar de foto’s zijn heerlijk !

  Beantwoorden
 2. Ingrid
  Ingrid zegt:

  Als je zo graag double exposures hebt, tipje : normaal gezien hebben de meeste analoge camera’s een knopje, waar je op drukt terwijl je de film verder spoelt, wat ervoor zorgt dat de film op dezelfde plaats “blijft zitten”. Dan kun je bewust 2 keer hetzelfde negatief belichten :-) !
  Als je de handleiding van je camera nog hebt, daar staat in hoe het moet !

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.