Beautiful stories against horrible times

Beautiful stories against horrible times - Planet Fur
Beautiful stories against horrible times - Planet Fur
Als je zoiets gruwelijks als een oorlog in een kinderboek kan gieten, dan ben je echt geniaal. En het is David Roberts, de illustrator van het boek ‘The Christmas Truce’, gelukt. Zijn illustraties lijken bijna doorzichtig op sommige pagina’s (zie onder), maar zijn nooit gruwelijk. Door de tekst van Carol Ann Duffy raak je echter wel doordrongen van de ernst van het materiaal. Tenminste, voor zover een kindje daar al van doordrongen moet zijn, natuurlijk.

The Christmas Truce gaat over de kerstbestanden tussen de Engelsen en Duitsers tijdens de 1e wereldoorlog. Op initiatief van de manschappen in de loopgraven vond tijdens deze bestanden ter gelegenheid van kerstmis een verbroedering plaats tussen de soldaten van de strijdende partijen. Daar zijn later soldaten om gefusilleerd, want volgens de legerleiding kon dat natuurlijk niet, verbroedering tijdens oorlog. Waanzin.

Daarnaast zag ik afgelopen week de film ‘The imitation game‘, over de wiskundige Alan Turing die de Enigma code van Nazi Duitsland kraakte (en daarmee waarschijnlijk de wereldoorlog met twee jaar verkortte). Een prachtige film, maar ook oneindig droevig. Gaat dat zien. En daarmee ben ik aan het einde gekomen van deze geschiedenisles. (*Voeg hier een knipoog in*)

Beautiful stories against horrible times - Planet Fur

About my current favourite wartime stories: The Christmas Truce, a children’s book by Carol Ann Duffy, illustrated by David Roberts and the movie ‘The imitation game‘ about the cracking of Naxi Germany’s Enigma code by mathematician Alan Turing.

 

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *