There’s something about Alain

Alain Grée - Planet Fur
Mijn hart maakt nog altijd een sprongetje als ik een vintage exemplaar van een door Alain Grée geïllustreerd boek vind. Misschien komt het door onze tijdgeest (in tijden van crisis vinden we immers dat het leven vroeger een stuk beter was, ook al hebben die tijden ons regelrecht in onze huidige crisis doen belanden), maar Alain Grée’s boeken en illustraties zijn weer helemaal terug. Wat het vinden van een vintage exemplaar extra begeerlijk maakt.

Wat vroeger zeker beter was, is de kennis van kinderen wat betreft hun voedsel en waar het vandaan komt. Tenminste, als ik de landelijke media moet geloven. Er schijnen kinderen in dit land rond te lopen die denken dat hamburgers aan de bomen groeien en dat broccoli in een fabriek wordt gemaakt. Of dit nu schromelijk overdreven is of niet, als je een kind thuis hebt rondlopen die al maanden zeurt om een hamburgerboom, moet je hem of haar zeker deze nieuwe uitgave van Alain Grée cadeau doen. Bijkomend voordeel daarvan is dat je niet alle lokale kringlopen meer af hoeft voor een vintage exemplaar. Dat je kan stoppen met die zoektocht naar hamburgerboomzaad. Én dat de omslag van deze nieuwe uitgave een poster is. De boeken (vooralsnog de titels ‘natuur’ en ‘vervoer’) worden uitgegeven door Uitgeverij Gottmer. Nog één leuke tip: het Rijksmuseum verkoopt – in een exclusieve samenwerking met Anne-Claire Petit – gehaakte knuffels van Alain Grée’s karakters. Je kan ze hier bekijken.

Benieuwd naar al mijn andere favoriete kinderboeken? Klik dan hier.

My heart makes a little jump of joy when I bump into a vintage example of Alain Grée’s work. It might have something to do with our current ‘Zeitgeist’ that Alain is popular again. Because in a crisis, everything seemed better in the old days. But then again, the crisis started because of what we did in the old days, didn’t it? But I’m drifting off the subject.

For those who are in search of a vintage book of Alain Grée but can’t seem to find one, I have good news. His old books are republished again. The new books even have a better feature that the old ones don’t have: the reverse of the jacket has been printed to be used as a wall poster. How cool is that? There a loads of different republished titles available in English, as you can see here. Another nice Alain related thing I discovered on my internet searches: crochet goddess Anne-Claire Petit designed Alain Grée dolls exclusively for the Rijksmuseum. The best excuse ever to visit Amsterdam sometime!

Curious of my other favourite books? Take a peek here.

Alain Grée - Planet Fur
Alain Grée - Planet Fur
Alain Grée - Planet Fur

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *