Siirtolapuutarha

Siirtolapuutarha - Planet Fur
Siirtolapuutarha - Planet Fur
Toen ik dit kannetje van Thomas keramiek bij de kringloop vond, moest ik direct aan het Siirtolapuutarha patroon van Marimekko denken. Niet dat de naam mij zó te binnen schoot, ik moest er wel even de Marimekko website op naslaan. Meesterlijk vind ik dat trouwens, dat Fins. Eén van die talen waar je ongestoord tien (mede)klinkers achter elkaar kan zetten. Dat de Finnen niet allemaal een kaakfractuur hebben van het uitspreken van onuitspreekbare woorden, is me een raadsel.

Siirtolapuutarha betekent zoveel als ‘stadtuin’, wat de inspiratie was van het Siirtolapuutarha design. Als de ontwerpster van het patroon niet zo jong had geoogd, had het me niet verbaasd als Thomas zich erdoor had laten inspireren. Toch lijkt deze kan me ouder dan het patroon, misschien is het dus wel omgekeerd. Of gewoon helemaal niet. Zulke dingen kunnen me – op een leuke manier – bezighouden. Als je trouwens je eigen stadtuin (al dan niet binnen) wil creëren, kijk dan eens op het weblog van Urban Jungle Bloggers Judith en Igor. Ze delen regelmatig (styling-/zelfmaak-/cadeau-) ideeën met groen in huis. Omdat ik van mening ben dat er nooit genoeg groen op de wereld kan zijn, draag ik hun initiatief een heel warm hart toe!

When I stumbled upon this Thomas Ceramics jug in a second hand store, it immediately reminded me of the Siirtolapuutarha pattern by Marimekko. Not that I reminded the actual word ‘Siirtolapuutarha’ since it’s not a word that’s easily reminded. I had to look it up on the Marimekko website.

Siirtolapuutarha means ‘city garden’ in Finnish and a ‘journey through a bustling city to a lush garden allotment overflowing with flowers and vegetables’ inspired the designer of this particular pattern. By the look of the pattern on this jug, it’s not that crazy to think Thomas got inspired by this classic Marimekko design. It couldn’t have happened though, since the designer of the Marimekko pattern is probably much younger than the Thomas jug is. These kind of things can keep my mind occupied (in a fun way) for quite some time. If you want to create your own city garden, do take a peek at Judith and Igor’s blog Urban Jungle Bloggers. They share a lot of ideas to create your own urban jungle. Since I think a greener world is a better world, you can image how much I love their initiative!

Siirtolapuutarha - Planet Fur

2 antwoorden
  1. Maaike van mengelmoes
    Maaike van mengelmoes zegt:

    Oké, ik moest het natuurlijk ook eerst even lezen, dat verhaal van je, bij de foto’s. Maar toen ik je nieuwe blogtitel zag (ga het niet eens proberen na te typen) dacht ik als eerste: Wat heeft ze NOU weer bedacht voor woord. Maar het is Fins, ‘dus’ het bestaat. Wonderbaarlijk hè, die taal. Wat een lettercombi’s.
    Net als het Chinees. Veel respect voor de mens die dit zich op volwassen leeftijd eigen maakt.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *