Poly (methyl methacrylate)

Double exposure - Planet Fur
Deze analoge foto maakte ik tijdens een van onze vaste en meest geliefde boswandelingen. Omdat het de laatste foto op het rolletje was, ontstond deze prachtige dubble-exposure, van Jet en ‘ons’ bos. Ik vind de diepte die de bomen geven zo gaaf, ik blijf er nieuwe details in ontdekken.

Digitale foto’s lijden wat mij betreft aan een milde vorm van waarde devaluatie. Niet omdat ze niet mooi zijn of iets dergelijks. Integendeel. Het resultaat dat uit je camera komt is in wezen hetzelfde gebleven. Maar omdat foto’s digitaal zijn en we er nu 10 per onderwerp maken in plaats van 1 of 2, zoals vroeger, eindig je met zo’n enorm digitaal archief dat je eigenlijk niet meer kan kiezen welke foto je zou willen uitlichten op een plek aan de muur. Naast het feit dat er bijna dagelijks tientallen foto’s aan dat archief toegevoegd worden.

Op de een of andere manier heb ik die keuzestress niet bij analoge foto’s. Door hun ambachtelijkheid en traagheid (je moet immers letterlijk en figuurlijk maar afwachten hoe ze eruit komen te zien), lijken analoge foto’s unieker te zijn. En neig ik er eerder naar om analoge foto’s af te drukken en neer te zetten dan digitale. Zoals ik bijvoorbeeld met polaroids deed die ik in Berlijn en van de lentebloesem maakte. Om mijn polaroids te ‘exposeren’ gebruik ik een perspex magneetlijst van Muji. Deze nieuwe analoge favoriet liet ik op plexiglas drukken bij Webprint. Toen ik de print uitpakte, kreeg ik een kleine hartverzakking door de groenzweem die er overheen lag. Dat bleek gelukkig de beschermfolie te zijn. Wat wel weer een fantastische anekdote bij het avondeten opleverde, dat dan weer wel. (Je zult begrijpen: mijn Lief is inmiddels niet meer zo onder de indruk van mijn hartverzakkingen. Hopen dat ik er nooit écht een krijg, want dan hoef ik niet op zijn hulp te rekenen.) Recent schreef ik al kort waarom ik perspex zo fijn vind. Het is namelijk opsmukloos, waardoor het altijd mooi mixt met de rest van zijn omgeving. De kleuren en diepte van de foto zijn behouden gebleven, zelfs op deze grootte. Waar ik hoogglans in foto’s niet zo mooi vind, vind ik die glans in dit geval niet vervelend. Analoog en digitaal zijn in dit geval, letterlijk, samengesmolten tot een prachtresultaat.

I shot this analogue photo on one of our favourite walks through the woods. I exposed the film twice by accident, with this beautiful photo of ‘our’ forest and our daughter as a result. I love how the trees create a kind of depth in this image and I keep discovering other beautiful new details when looking at it. Since I love this ‘accidental photo’ so much, I decided to order an acrylic photo mounting of it at Webprint. They also sent parcels outside The Netherlands. Or google for this particular printing technique, ‘cause the results are overall stunning. I really love how the analogue and digital came together in this product! 

Double exposure - Planet Fur

6 antwoorden
 1. Mirjam
  Mirjam zegt:

  Oh mèn, als ik jou zo zieen hoor over ‘ouderwets’ fotograferen krijg ik ook weer zin! Het heeft toch meer iets magisch dan digitaal inderdaad… Ik ontwikkelde en drukte vroeger zelf foto’s in de doka van mijn vader, over magie gesproken : )!
  Deze perspex oplossing is echt het beste van twee werelden!
  Geweldige foto….

  Beantwoorden
 2. Karlijn
  Karlijn zegt:

  Wat zou ik graag zo mooi kunnen fotograferen als jij doet. Ik vond laatst een paar hele oude camera’s op zolder bij mijn ouders en ik zou het zo graag goed kunnen dat ‘ouderwetse’ fotograferen. Geef je geen cursus?! ;)

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Hoi Karlijn, gewoon beginnen! Veel basisprincipes van het digitale fotograferen gelden ook voor analoge fotografie. Je leert eigenlijk veel meer over de techniek erachter, wat ik ontzettend leuk vind. Misschien dat je ouders wel mee op stap willen en je hem willen leren bedienen. En anders geef ik ook nog cursussen fotografie bij Ellen Vesters van Immer Urlaub, binnenkort worden daar weer data van bekend! ;-)

 3. Marije
  Marije zegt:

  Hoi! Naast dat ik je fotografie prachtig vind, ben ik ook heel erg benieuwd waar je de gele bloemen hebt gehaald! Craspedia’s zijn dat toch? Bij een bloemist? Of een Intratruin- achtige winkel?
  groetjes,
  Marije

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Hoi Marije, dankjewel! Het zijn inderdaad Crespedia’s, ik kocht ze lang geleden bij een bloemist in het zuiden van het land, maar ik zie ze ook weleens op de markt. Ze ziet ze vooral bij goed gesorteerde bloemisten, niet zo heel vaak inderdaad. Je hoeft ze niet op water te zetten, ze drogen in en blijven zo mooi. Dus als je ze eenmaal gevonden hebt, hoef je daarna niet meer op zoek. Succes!

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] het rolletje niet goed doorgerold, waardoor foto’s naast elkaar terecht kwamen. Een soort double-exposure, maar dan anders. Ik schoot deze foto’s op een Agfa Vista Plus film met een ISO van 400. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *