Powerless

Powerless - Planet Fur
powerless
/ˈpaʊəlɪs /

adjective

 without ability, influence, or power.
 synonyms: impotent, helpless, without power, ineffectual, inadequate, ineffective, with no say, useless, defenceless, vulnerable, weak, feeble, paralysed

Inmiddels denken jullie misschien dat onze dochter imaginair is. De hoeveelheid foto’s van haar op dit platform (en andere digitale platforms) is immers te vergelijken met een maanlandschap. Leeg.
Dit is echter een hele bewuste keuze.

Toen ik een paar weken geleden blogde vanaf de Woonbeurs, vroeg een van mijn blogcollega’s waarom ik geen foto’s van Jet op het internet postte. Ik moest daar even over nadenken en begon mijn antwoord met: “Nou ja, zij is zo klein en het internet is zo groot….” Waarop zij zei: “Daar heb je je antwoord al!” En inderdaad, dat korte antwoord dekt de lading wat mij betreft prima.

Toen ik bij The Hive in Berlijn was vorig jaar, werd er (uiteraard) heel veel over bloggen gesproken. Eén opmerking tijdens een van de presentaties is me altijd bijgebleven en is praktisch mijn mantra geworden wat bloggen (en het delen van andere content op internet) betreft: “Als het niet goed voelt om bepaalde content te delen, dan moet je dat niet doen. Je lezers zullen je ongemak voelen en jij zal je rot voelen omdat je je eigen grens bent overgegaan.”

Wat ons kind betreft voel ik dat ongemak. Omdat ik weet dat niet alleen de ontzettend leuke, lieve en integere mensen die mij volgen haar dan zien. Maar dat zij min of meer toegankelijk wordt voor iedereen op deze aarde. Met andere woorden: ik ben compleet machteloos over wie wat met de beelden van ons kind doet. Zolang ik daar geen controle over zal hebben, zal ik ongemak voelen.

Geloof me, ik zal nooit iemand veroordelen die zijn of haar kindje wél deelt op het internet. Omdat het misschien gek voelt om níet over ze te schrijven omdat ze zo’n ontzettend belangrijk deel in je leven innemen. Omdat je zo trots op ze bent. Omdat je vreselijk veel van ze houdt, ondanks hun grillen en nukken. Omdat ze, in hun onbevangenheid, zo ontzettend grappig, aandoenlijk of slim zijn. En omdat je dat je heel graag wil delen met de wereld. Hell, je zou het op een spandoek aan de gevel van je huis willen hangen. Zo voel ik me namelijk ook. Maar ja, dat ongemak…

Bij deze deel ik dus, bij hoge uitzondering, een foto van onze oneindig lieve, vrolijke, grappige en ontzettend beweeglijke baby. Ik maakte deze foto tijdens een wandeling en vergat blijkbaar het rolletje van mijn analoge Canon TLb goed door te draaien. Met per ongeluk dit prachtresultaat.

Vertel eens: deel jij bepaalde content niet omdat je je daar niet fijn bij voelt? Ik ben erg benieuwd naar je antwoord!

About the fact that we’re powerless when it comes to the content we share on the internet, since we do not know who reads it or (ab)uses it and how that’s the reason why I don’t share photos of our child on the internet. (Despite the fact that I find that difficult since she’s the cutest baby in the world!) I shot the image of her with my dad’s analogue Canon TLb, it was double-exposed by accident, but I love the result.

15 antwoorden
 1. Mireille
  Mireille zegt:

  Prachtig!! Ik deel heel veel maar denk wel altijd goed na voordat ik iets de wereld in stuur. En ik zet nooit een foto van een ander iemand op het net zonder te vragen of het oké is. Als het om de foto van kleine X gaat overleg ik altijd eerst met mijn dochter.

  Beantwoorden
 2. Marloes De Vries
  Marloes De Vries zegt:

  Doe wat goed voelt, Marlous! Jet is al prachtig door hoe jij haar omschrijft met woorden. Daar zijn geen foto’s voor nodig.

  Ik deel ook niet alles, hoewel mensen dat wel denken. Er is een groot deel wat ik niet vertel. Zo gauw je je begeeft op het web, hebben mensen een oordeel over je. Het maakt niet uit wat je wel of niet deelt. Dus, deel de dingen die je wilt delen. Je hebt het volste recht om zelf te bepalen wat je laat zien.

  Beantwoorden
 3. Martine
  Martine zegt:

  Juist heel goed! Tuurlijk ben ik ook nieuwsgierig, maar juist alle respect dat je nadenkt en haar belangen ook in je hoofd hebt. Jij bent haar moeder en dus beslis jij. Goed gedaan hoor!

  Beantwoorden
 4. Annelies
  Annelies zegt:

  Wat een mooie foto! Och, ik deel zo veel niet en ik kan me ook heel goed voorstellen dat je zo’n klein meisje niet meteen op internet wil. Ik ben benieuwd welke keuze ik daar in ga maken :)

  Beantwoorden
 5. liesbeth
  liesbeth zegt:

  daar sla je de spijker op de kop! Mijn kinderen zijn oud genoeg en hebben mij heel duidelijke richtlijnen gegeven van wat ik van hun mag laten zien. Toen ze nog klein waren waren er nog geen social media en ik ben er eerlijk gezegd heel blij om! Hele goeie keuze van je

  Beantwoorden
 6. Karlijn
  Karlijn zegt:

  Dat lijkt me inderdaad heel lastig. Ik heb zelf geen kinderen en denk er dus niet zo over na. Wel op het gebied van familie en vrienden. Op mijn blog zet ik alleen foto’s met mezelf erop of samen met mijn zusje. Zij vindt het okee en voor de rest vind ik het niet nodig om anderen erop te zetten. Zij hebben niets te maken met mijn blog en kiezen er niet voor om van alles op internet te zetten. Maar het lijkt me lastig met kinderen, het is toch je kind en die wil je natuurlijk eigenlijk aan iedereen laten zien :)
  Mooie ‘toevallige’ manier heb je gevonden met deze foto!

  Beantwoorden
 7. Lonneke
  Lonneke zegt:

  Bij jezelf blijven is het beste wat je kan doen! Het is altijd goed toch? Ik heb er ook erg veel over nagedacht voordat ik met bloggen begon. Ik vond Anki’s advies waardevol..ik laat ze zien, maar ben beknopt en zorgvuldig met tekst en toelichting. Voor mij voelt het goed om niet alles bloot te geven, maar ze horen voor mij wel in het plaatje. Het internet is zo groot, maar ik wil er ook vanuit gaan dat niet alles er gevaarlijk of negatief is..(dat hoop ik tenminste ;-)
  Mooi dat ik een glimp van jullie Jetje gezien heb nu, prachtig plaatje! Volg lekker je eigen intuïtie. Ik lees hoe dan ook graag mee! xx

  Beantwoorden
 8. Eefje
  Eefje zegt:

  Prachtige foto! Leuk om Jet een beetje te zien (ze is een mooie blondie he?) Inderdaad doen wat voor jou goed voelt. Ik begrijp je wel, denk daar de laatste tijd ook steeds meer over na. Aan de ene kant wil je inderdaad het liefst op een spandoek, want je eigen kind is immers hartstikke fantastisch. Maar aan de andere kant knaagt er bij mij ook altijd iets; waarom wil ik foto’s van haar delen op blog/IG?
  R vraagt er niet om. Ik hou het nu maar bij af en toe een plaatje van de baby.Lastig lastig…

  Beantwoorden
 9. Liza
  Liza zegt:

  Wat een prachtige foto!
  Als ik iets van Stijn of Juul op mijn blog wil zetten, kan ik dit met hun overleggen of hun dat willen. Dit kan omdat ze al wat groter zijn, maar Jet kan nog niet aangeven of ze dit wil en misschien komt daardoor ook dat ongemakkelijke gevoel.

  X Liza

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] exoot is, want zijn bast is volledig afgekrabt door voormelde oranje onverlaat.) Bekijk hier en hier meer van mijn favoriete analoge […]

 2. […] eerste instantie hoopte ik op een double-exposure zoals deze van onze dochter in ons lievelingsbos. Ik koos daarom redelijk bewust voor deze composities bij het schieten van de laatste foto’s […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *