Diamonds are a girl’s best friend

Polymer clay diamond DIY - Planet Fur
Ik probeerde al een tijdje om diamanten te maken van polymeerklei, maar op de een of andere manier lukte het me niet om de juiste vorm erin te krijgen zonder de klei in elkaar te drukken. Totdat ik op het idee kwam om de klei een tijdje in de koelkast te zetten. Zo wordt het beter bewerkbaar (want hard). Wel met het risico overigens dat mijn Lief er een hap uit zou nemen, aangezien hij achterin de koelkast ook zijn geheime voorraad Tony’s Chocolonely’s en ander koel te bewaren snoep bewaart. Het mooie van polymeerklei (ofwel Fimo klei) is dat je er eindeloos mee kan experimenteren, raak dus niet meteen gefrustreerd als je niet meteen een perfecte diamantvorm krijgt. Je hebt voor deze zelfmaker alleen polymeerklei nodig (eventueel in verschillende vormen voor een marmereffect), een gladde ondergrond en een scherp mesje. Het marmereffect krijg je door simpelweg verschillende kleuren klei aan elkaar te plakken en het vaak genoeg in elkaar te rollen en weer uit elkaar te trekken. Opnieuw beginnen is in dit geval dus alleen maar goed voor het marmereffect!

Maak een balletje met een diameter van minimaal 3,5 centimeter en zet deze een tijdje in de koeling tot ie weer stevig aanvoelt. Verdeel het balletje in één derde en twee derden (zie foto) en rol tot je een diamantvorm krijgt (door wat harder aan één kant te drukken tijdens het rollen krijgt je de gewenste vorm). Je hebt nu een grove diamantvorm. Ook nu kan je de klei weer even in de koeling zetten, voor een strakker effect als je gaat snijden. Snij nu met je mesje aan alle kanten van de vorm een plakje af. Mijn diamanten hebben 8 facetten, ik sneed eerst vier kanten af en daarna de overgebleven ronde randjes. Snij niet al te dik, want dan blijft er geen diamant over. Druk ook niet te hard op de klei, want dan druk je het in. Voor een mooi hoekig eindresultaat snij je tot slot ook nog een dun plakje van het bovendeel af. Hierna kan je je diamant(en) afbakken. Zoals ik al zei: het is even oefenen, maar het is mij ook gelukt, dus dat is een mooie indicatie van de haalbaarheid (want ik ben een handwerker met een lage frustratietolerantie, weet je nog?). Succes!

I made polymer clay diamonds and here’s a short and easy tutorial. You only need polymer clay (enough to make a ball measuring about 1 3/8″) and a sharp knife. Roll the top and bottom of the clay ’till you get a shape like the image above. To keep the clay firm and cuttable, just put the ball of clay in the refridgerator for a while before you start cutting. Divide (in your head) the top and bottom of the clay into 8 facets. Cut away thin slices of clay from your raw diamond shape. First 4 thin slices off the top and bottom, then 4 slices off the remaining ‘round’ edges. To give it the perfect faceted diamond shape, also cut off a slice of clay from the top of the diamond. Don’t press the clay too hard while cutting, it will deform it. It took me a few rounds before I was satisfied with the result, but that’s the fun about polymer clay: you can start over and over again until you’re happy. And remember: if I can make it, you can. Because I’m a lazy and easily frustrated crafter, ya know? Good luck!

Polymer clay diamond DIY - Planet Fur

4 antwoorden
 1. Anouk
  Anouk zegt:

  Hi Marlous,

  Ik vind je blog echt ontzettend leuk. Super tof deze diamanten, zelf ben ik ook niet echt een knutselaar, maar dit wil ik wel eens uitproberen. Heb je voor deze groene diamant twee of drie kleuren gebruikt?

  Bedankt alvast :)

  Anouk

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Hoi Anouk, dankjewel! Ik gebruikte voor deze diamanten de kleuren zwart, grijs, groen en wit. Nu verdwijnt dat wit gauw, omdat de andere kleuren eraan afgeven. Dus zonder wit moet het volgens mij hetzelfde effect geven! Succes!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.