Blue ocean wave

Wave of the sea - Planet Fur

Eén van mijn meest favoriete museums is het Textiel Museum in Washington, Amerika. Tijdens een trip naar New-England een paar jaar geleden was het museum zelfs één van de hoogtepunten van mijn vakantie. Nu rijst bij jou waarschijnlijk de voor de hand liggende vraag wat ik moet met een favoriet museum aan de andere kant van de oceaan. Dat ligt vooral aan het feit dat dit textielmuseum een afdeling met oude kimono’s heeft en, nog leuker, ook een afdeling heeft waar de intrigerende weeftechniek van die kimono’s uitgelegd wordt. Ik ging er bijkans van kwijlen, van zoveel (en zulk oud) vakmanschap.

Het schub-motief op de vis en het potje is een traditioneel patroon dat ‘Seigaiha ocean wave’ wordt genoemd. In China werd het gebruikt om zeeën mee aan te geven op wereldkaarten, in Japan werd het gebruikt ter decoratie van textiel en keramiek. Ik hou van dit patroon vanaf het eerste moment dat ik het zag. Dat zo’n oud patroon zo tijdloos kan zijn, draagt ook nog eens bij aan die x-factor. Áls ik dus iets in de kringloop tegenkom met dit patroon, dan neem ik het mee. Ik denk dat ik zelfs een hondendrol met dit patroon nog mee naar huis zou nemen.

De ‘fishing in a fish’ print is gemaakt door I love Doodle, trouwens. Je vindt zijn webwinkel (en nog veel meer gave prints) hier.

One of my most favourite museums is the Textile Museum in Washington, U.S. I visited it two years ago on a trip to New-England and it was one of the highlights of that journey. The museum exhibits the most beautiful Asian textiles and I particularly loved their section of beautiful antique kimonos and the department entirely dedicated to all kinds of weaving technics that were used to make those beautiful kimono textiles.

The scale-like pattern on this fish and bowl is a traditional pattern called ‘Seigaiha ocean wave’. It was used in China to depict the sea on ancient maps, in Japan it was used to decorate textiles and ceramics. I’m in love with this particular pattern since the moment I laid eyes on it. It is just amazing that this centuries-old pattern still feels so contemporary. I don’t often stumble upon this pattern in a thriftshop, but if I do, I take it home. Hell, if I’d ever stumble upon a dog turd with this pattern, I’d carry that one home too. 

The ‘fishing in a fish’ print is made by I love Doodle by the way. You can find his shop and loads of other fab art prints here.

5 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *