Tied

Tied

Vroeger kende ik een jongen die een soort ontwikkelachterstand had en daarom een lidmaatschap had op de Speel-o-theek: een plek waar je het meest fantastische speelgoed kon lenen waar ook een specifieke didactische gedachte achter zat. De Speel-o-theek was gevestigd in een scharrig pandje, waar ook protheses verkocht werden. Het was wel duidelijk: de Speel-o-theek was de prothese afdeling voor kinderen met een stempeltje. Ik ben één keer in dat pand geweest en wist één ding zeker: ik wilde ook een stempeltje. Als kind was je immers snel uitgekeken op je eigen speelgoed en de gedachte dat je op gezette tijden je speelgoed mocht inruilen voor nieuw speelgoed, was een droom die waarheid werd. Geen idee of het hele concept nog bestaat (het lijkt me iets dat direct is wegbezuinigd zodra Den Haag de kans kreeg), maar ik moet nog weleens denken aan die Speel-o-theek.

Bij de kringloop kwam ik deze schoen tegen. Je kan er, simpelweg, veters mee leren strikken. Ik vind het een typisch gevalletje van Speel-o-theek, want waarom zou je geen strikken kunnen leren maken op je eigen schoenen? Of, als je nog klittenband hebt, op de schoenen van je vader/moeder/broers/zussen? Wat de didactische gedachte achter deze schoen ook is, ik vind hem een hoge esthetische waarde hebben. Heb ik, na al die jaren, toch nog een beetje Speel-o-theek in mijn leven gekregen.

When I was young, I knew this boy who had some kind of a learning disability and therefore had a subscription for the Speel-o-theek: a place where you could hire toys that had a specific didactic purpose as well. The Speel-o-theek was based in a shabby building together with a shop where prosthesis were sold. Apparantly, back then the Speel-o-theek was the prosthesis shop for children ‘with a label’. I visited the Speel-o-theek once when I was little and knew one thing for certain: I wanted to be a child with a label too. After all, as a child you were easily bored with your own toys and the thought of exchanging them every now and then for new ones sounded like a child’s dream come true. I have no idea if the whole concept of Speel-o-theek still exists (it sounds like one of those projects that’s been cancelled as soon as the Dutch government needed to cut budgets), but once in a while I still think about it.

Recently I found this shoe at a second hand store. It’s probably designed to learn children how to lace their shoes and I think it’s a typical case of Speel-o-theek. Because why not just learn how to tie your shoes on your own shoes, or, in case you have Velcro’s, on your dad’s, mum’s, brother’s or sister’s shoes? Whatever didactic thought there was behind this wooden one, I just think it has a great aesthetic value. And on top of that, after all those years, I finally have that piece of Speel-o-theek in my life.

7 antwoorden
 1. Charlotte
  Charlotte zegt:

  De Speel-O-theek. Wij hadden er ook een bij ons in het dorp. Als ik me goed herinner het gebouw waar ook de peuterspeelzaal in zat. Die was beneden en dan had je boven de speel-o-theek. Daar werkte het meer gewoon als een bibliotheek geloof ik. Met een abonnement. Geloof dat alles wel een sticker had en elke kleur een eigen waarde. Mocht je niet meer dan ter waarde van x aantal punten lenen, omdat er anders voor andere kinderen niet meer genoeg te kiezen over bleef. Niks educatiefs aan hoor. Gewoon bordspelletjes, poppenwagens en videospelletjes. Geloof dat ik er eens een kleiduifschietspel geleend heb. En ik heb er mijn poppenwagen aan verpatst. En dan de spelletjes die mijn ouders te simpel vonden om te kopen.

  Ach, goede herinneringen dus. Leuk om te lezen en zo weer eens teruggebracht te worden naar die tijden en herinneringen.

  Beantwoorden
  • Marlous
   Marlous zegt:

   Wat goed zeg, het was dus geen lokaal initiatief bij ons ofzo. Het zou best kunnen dat het gewoon een bibliotheek was..maar bij ons hoorde je er verder niemand over, tenzij je op het gebied van je ontwikkeling dus wel wat hulp kon gebruiken. Of werd het zo gebracht en is mijn informatie nooit meer geüpdate sindsdien, dat kan ook, haha!

 2. Karlijn
  Karlijn zegt:

  Ja, de Speel-0-theek ken ik ook nog. Mijn buurmeisje was er lid van en man wat was ik daar jaloers op! Leuke schoen :) En inderdaad, waarom niet oefenen op je eigen schoenen? Misschien vond de bedenker het vooral mooi, net als jij :)

  Beantwoorden
 3. Romee
  Romee zegt:

  De Speel-o-theek.. wat ben ik daar vaak geweest! Ik weet nog precies hoe het er uitzag en wat ik altijd leende. Je mocht hier nooit twee keer hetzelfde achter elkaar lenen, dus ging ik vaak een dag later terug om het leukste speelgoed weer te halen (:

  Beantwoorden
 4. Femke
  Femke zegt:

  Het bestaat nog steeds hoor! Eens in de zoveel weken gaan wij een lading speelgoed halen, net als een bieb. Heel handig, want aangezien de speelgoedhoek sowieso al steeds verder oprukt in onze woonkamer, is het heerlijk om al dat speelgoed ook weer in te kunnen leveren :-)

  Beantwoorden
 5. Readkapke
  Readkapke zegt:

  Ik had ook een buurmeisje (zonder stempel) die daar lid van was, dan had ze weer een keyboard en dan weer iets anders groots, daar kon ik wel een tikkeltje jaloers op zijn, maar het is allemaal goed gekomen en het bestaat inderdaad nog steeds!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *