It takes two to tango

Haas

Met zijn 10 jaar werd Haas echt een oud mannetje. Hij werd dunner, verloor zijn streken (úren hebben we geprobeerd hem terug in zijn ren te krijgen nadat ie in de tuin had gelopen) en Streep, zijn vrouw, nam in alles het voortouw (waar ze Haas eerst in alles volgde). Afgelopen donderdag is mijn lieve Haasman (honderd bijnamen had ik voor hem) overleden. En hoe gek dat voor sommigen mag klinken, ik mis hem vreselijk. En cru als het lijkt, voor Streep zoeken we zo snel mogelijk een nieuwe vriend. Alleen zijn is namelijk, konijnsprekenderwijs, zwaar klote.

Konijnen zijn ontzettend leuke, grappige en nieuwsgierige wezens en het breekt mijn hart als ik weer een stumper in een te klein hokje zonder ren zie zitten, of een konijnenflat met eenzame (te dikke) konijnen in te kleine hokken aantref bij bijvoorbeeld onze lokale kinderboerderij. Konijnen zijn geen solitaire dieren. Ze moeten op hun achterpootjes kunnen zitten (kegeltje zitten), tegen een soortgenoot aan kunnen zitten voor warmte en gezelligheid en hun poten kunnen strekken. Ken je de beelden van koeien die na een lange winter op stal de wei weer in mogen en van die bokkensprongen maken? Dat doen konijnen ook als je ze ruimte geeft. Als ze het naar hun zin hebben kunnen ze, zoals Haas, 10 jaar en ouder worden, veel ouder dan het treurige gemiddelde van 2 jaar. Maar ja, als ik twee jaar in een klein rothok moest wonen, alleen, zonder me goed te kunnen bewegen, zou ik het na twee jaar ook voor gezien houden. Als je overweegt om een konijn te nemen, neem dan een (geholpen) ram en een voedster, uit een opvang. Of koppel je huidige konijn aan een ander konijn, dat kan na jaren nog steeds en bij een knaagdierenopvang kunnen ze je daar heel goed bij helpen. De interactie tussen twee konijnen is echt een feest om naar te kijken. Een avond National Geographic is er niks bij.

About our 10 year old rabbit Haas who passed away last week and about the fact that a lot of domestic rabbits still have a miserable life and that that breaks my heart.

Haas en Streep
Haas

14 antwoorden
    • Marlous
      Marlous zegt:

      Grappig hè? Wij dachten eerst dat de onze niet goed werden, maar het bleek de ultieme uiting van geluk te zijn! Wij hebben de tuin van een tijdelijk huis eens helemaal omheind voor onze kat. Verwende monsters, haha!

  1. Kirsten
    Kirsten zegt:

    Wat vreselijk… Wij genieten hier ook van 2 konijnenvriendjes die ruim de ruimte hebben en zelfs in de winter met -10 in de sneeuw pret voor 10 hadden met sneeuwballen rollen. Te gek zijn konijnen, hoezee! Succes met de zoektocht naar een nieuw vriendje.

    Beantwoorden
    • Marlous
      Marlous zegt:

      Dat deden Haas en Streep ook! Daarom vind ik konijnen zo leuk, omdat ze veel meer zijn dan een soort levende knuffeldieren. Dank voor je lieve reactie, we gaan deze week een nieuwe man voor Streep halen (hoe tegenstrijdig dat ook voelt..). Liefs!

  2. Tante Jannie
    Tante Jannie zegt:

    Och die Haas toch… Maar als ik het zo lees heeft hij een geweldig leven bij jullie gehad! Ik vind het ook altijd enorm zielig om konijnen (en andere dieren!) in te kleine hokken te zien.

    Beantwoorden
  3. Eefje
    Eefje zegt:

    Oh wat verdrietig! Ik hoop dat je een lief nieuw vriendje vindt bij de opvang. Ik vind konijnen ook hele grappige diertjes. Had vroeger een albino konijn, gekregen van een zigeunerfamilie naast ons. Dat konijn werd altijd gedragen verstopt in de boezem van de buurvrouw. Het was zo’n mak dier, zal vast iets met die borsten te maken hebben gehad ;-)

    Beantwoorden
  4. Ellen
    Ellen zegt:

    Nogmaals: Arme Haas. Arme jij! :(((
    Hoe gaat het tussen de konijntjes en Molly? Ik heb ooit een konijn (Dorus) gehad die 14 jaar oud is geworden! Maar durf de combi met de kat niet aan…

    Beantwoorden
    • Marlous
      Marlous zegt:

      Aaw, dankjewel, lief! Gaat trouwens echt prima tussen Molly en de konijnen. Ze was zelfs een beetje bang voor Haas. Voor de rest laten ze elkaar links liggen..maar ik weet niet in hoeverre Molly representatief is voor andere katten (of eigenlijk: ik vraag me af of ze dat is, haha!) xx

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] onze levens brachten. Toen Gerrit’s voorganger Haas vorig jaar dood ging, schreef ik al een uitgebreide post over konijnen en over het feit dat het geen solitaire dieren zijn. Als je eenmaal de interactie tussen een […]

  2. […] vreselijk om de tuin aan te gaan leggen. Door de kou bleef die klus veel langer liggen dan gepland. Ook vonden we een geschikte man voor Streep. De eerste, een grijze lieverd die ik Plok doopte, bleek geen goede match (understatement, ze […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *