The Queensday loot

Last Sunday afternoon I visited the biggest annual Dutch thriftevent called Vrijmarkt during Queensday (do you still follow?) in Utrecht. Now you see, even though we Dutch are cramped with 16 million souls in the tiniest corner of this planet, I’m still not used to crowds. And crowdy…it was that Sunday. In fact, it was the mother of crowded, this Vrijmarkt and after an hour or so, I got really fed up with people shoving and pushing each other (if you ever decide to visit the Vrijmarkt yourself prepare for the ugliest of Dutch behaviour). There’s one good thing about thrifting during this event though: the stallholders are often a bit tipsy after drinking Way-To-Many-Beers (it’s kinda allowed to be drunk in public during Queensday) which is perfect if you want to bargain (it worked, for example, very well in the case of the worn bird statue. At first the lady that sold it didn’t want to give a discount because the bird “had the major advantage of not singing like real birds”. I really had this conversation. I did get my discount though, she was really drunk). The butterfly lady (by that I mean the woman who was just unpacking the butterfly displays just when I looked her way) wasn’t drunk but could hardly understand why I was interested in displayed butterflies and so I bought the lot for just $13 (my Love is convinced he could have bargained a lot more, if I hadn’t screamed said “done!” right after the lady mentioned her price).

So all’s well that ends well…but if it wasn’t for the birdstatue and butterflies, I’d never visit again. Ever.

Tijdens mijn bezoek aan de Vrijmarkt in Utrecht afgelopen weekend kwam ik tot de conclusie dat, ondanks dat wij met 16 miljoen zielen op het kleinste stukje aarde geperst zijn, ik toch niet kan wennen aan mensenmassa’s. En was het de moeder van alle drukte of wat, afgelopen zondag? Na een uur te midden van oud Nederlandsch duw-en trekwerk was ik er wel weer aan toe om naar huis af te nokken, eigenlijk. De traagheid echter waarin wij ons door de stad verplaatsten gaf mij wél de tijd om over één groot voordeel van de Vrijmarkt te mijmeren. Want, ik deed nu geen zaken met pientere pensionado’s in een kerkkringloop, maar met hevig aangeschoten types die van hun zooi af moesten. Zo was de dame die mij het vogelbeeldje (uiteindelijk) verkocht zó aangeschoten dat afdingen erg makkelijk bleek. In eerste instantie vond ze het argument “ja maar, hij fluit niet en dat is zo lekker rustig” (eerlijk waar, dit gesprek heeft plaatsgevonden) reden om niets van de prijs af te doen…gelukkig begon toen net dat laatste biertje door te komen..en kon ik toeslaan. Zo zeg.

De dame van de vlinderkastjes was niet dronken, wel verbaasd over het feit dat ik geïnteresseerd was in haar waar. Ik kocht ze uiteindelijk allemaal ineens, voor het fijne bedrag van € 10 (waarop mijn lief mij fijntjes inwreef dat als ik niet meteen “is goed!!” geschreeuwd gezegd had, hij makkelijk meer van die prijs af had kunnen krijgen).

Eind goed al goed, dus eigenlijk toch. Maar de volgende keer ga ik denk ik maar weer voor die kleine kringloop die geld inzamelt voor een nieuw kerkdak ofzo.

15 antwoorden
  1. Danique
    Danique zegt:

    eugh ik heb ook zo’n hekel aan in die drukte rondlopen! ik heb me er supersnel doorheen gewerkt en kwam alleen thuis met een paar stekkies en fotorolletjes… die vlinders zijn een stuk mooier!

    Beantwoorden
  2. HeppieHermpie
    HeppieHermpie zegt:

    Ik zit hier hardop te lachen om je koninginnedag-verhaal!! :))) Je hebt op die manier wel errug leuke dingen kunnen kopen! Maar die drukte.. ‘k heb ’t op televisie gezien, poe poe! Het zag er wel erg gezellig uit, maar als je tussen drommen met mensen loopt, is het op een gegeven moment eigenlijk helemaal niet meer zo leuk. En die dronken mensen.. wij hebben hier ook nog een dronken man thuis gebracht, pffft.. wat een gedoe zeg. ’t Zijn eigenlijk maar tobberts.
    Veel plezier van je mooie aankopen!
    Liefs, Herma

    Beantwoorden
  3. jane
    jane zegt:

    Pfff.. ja ik was zondagavond ook in Utrecht. Druk he? Volgens mij nog drukker dan andere jaren. Jij hebt in ieder geval een aantal mooie schatten. Ik vond echt niets bijzonders! X

    Beantwoorden
  4. jolanda
    jolanda zegt:

    :-) smile … wel supertoffe vondsten, ik word er ook altijd redelijk kriegel van en vaak denk ik dan, pfff waar ben ik aan begonnen. Het meest verbaas ik mij altijd over mensen, die het ’s ochtends vroeg om 8 uur al presteren een enorme transpiratie lucht om zich heen te hebben, naaahjaaah zeg.

    Beantwoorden
  5. Plutomeisje
    Plutomeisje zegt:

    Oh, ik ben zo jaloers op de vlinders! Hier in Gent is er een winkel waar je ze “nieuw” kan kopen en die kosten echt veel geld (maar dat gaat ook compleet tegen mijn principes in, alleen tweedehandse dode beesten zijn ok :p)

    Beantwoorden
  6. ohbeautifulblog
    ohbeautifulblog zegt:

    Wauw, wat een mooie vondsten!
    Ik heb me ook door de mensenmassa geworsteld maar eigenlijk niet echt iets moois op de kop kunnen tikken behalve een mooie LP van Neil Young.. uiteindelijk maar biertjes gaan drinken ;)

    Beantwoorden
  7. Iris Vank
    Iris Vank zegt:

    Ohja, die drukte! Wat een ramp he? Dat je dan een paar minuten stil staat. Of dat je voortdurend in je hakken wordt gereden door mensen met kinderwagens… Maar wauw, mooi gedisplayde vondsten!!

    Beantwoorden
  8. Eefje
    Eefje zegt:

    Goeie vondsten, en grappig geschreven, zie spontaan beelden van die aangeschoten types met hun ‘zooi’. Dat is hier met de meimarkt in Tilburg op het eind van de dag ook regelmatig!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *