About inspiration..and being alone

Now I’m two months without a job, trying to discover what kind of business I want to start, I thought it would be time to share my findings and feelings with you. Maybe these words will encourage those of you that are in the same position, or maybe I write this to encourage myself….’cause, and I knew this of course, it’s a tough ride, quite frankly. Let me start by emphasizing that I am still very, very happy with this great opportunity to be able to do what I love most, I wouldn’t want it any other way. But I’m alone (not to be mistaken for lonely). I’m alone with all my fears, doubts (how is this ever gonna work, am I good and creative enough to do this?), insecurities (why would anyone want anything from me?) and my perfectionism. And the only one who can channel those feelings…is me. And people, it’s pretty hard to keep some kind of healthy balance between those factors and trying to have creative inspiration flowing too. That inspiration is much needed, ‘cause I’m in pursuit of that One Great Creative Idea that will Conquer the World (to keep things simple, I’m a tad ambitious too). One week I am in control of my feelings, the other week I’m stuck. It’s fun and it’s frustrating.

Why do I come up with this, this day? I read this post about Mr. Doubter written by Dottie Angel. It’s just nice to realise I’m not alone in this. Of course, I already knew that, but for whom it may concern: you are not alone in this either. Let’s do what we love most and above all, have joy in what we do (that’s the main reason why we started this whole thing to begin with). And: as my dear friend Michelle wisely said the other day, cut yourself a slack once in a while. Our day will come, but no one ever said it would be easy, right? 

If you have any thoughts on this subject, please..share!
Nu ik alweer een maand of twee thuis heel hard werk om te ontdekken hoe en wat voor onderneming ik uit de grond gestampt wil hebben, was het misschien tijd voor een kleine update, misschien om wie dan ook in dezelfde positie een hart onder de riem te steken, of misschien mijzelf wel…want het is, zoals ik wist, een weerbarstig proces. Laat ik voorop stellen dat ik boven alles nog steeds heel erg blij ben met deze situatie en kans om iets te gaan doen dat ik echt leuk vind. Ik zou niet meer anders willen. De dagelijkse realiteit is echter wel dat ik teruggeworpen ben op mezelf…en op mijn vermogen om mijzelf op te peppen als Twijfel in mijn hart sluipt en donkere wolken zich boven mijn hoofd samenpakken. Dat is denk ik het allermoeilijkste van in je eentje iets van de grond krijgen: niet ze zee aan mogelijkheiden waaruit te kiezen, maar altijd maar die verrekte twijfel…en het daarbij behorende wegebben van inspiratie. Ik meet me altijd aan de allerbesten, weet feilloos mijn zwakke eigenschappen te benoemen, ben perfectionistisch (en het hardst voor mezelf), ik gun mijzelf geen rust en tussen al dit gedrag moet dan nog ergens iets ontstaan dat inspiratie heet…dat ene idee waarmee ik de wereld ga veroveren (want, o ja, ik ben ook nog eens grenzeloos ambitieus). Ik zal je eerlijk zeggen, de ene dag (week!) gaat het me stukken beter af om hier een balans in te vinden dan de andere.

Zojuist las ik deze post, ze past perfect bij mijn huidige mindset. En het is fijn om te realiseren dat ik hier niet alleen in ben. Natuurlijk weet ik dat wel, maar vandaar ook dit bericht: voor wie het aangaat, je bent niet alleen. Dat Ene Idee waarmee we de wereld gaan veroveren komt er vast, zolang we op onszelf blijven vertrouwen…en onszelf af en toe een adempauze gunnen (dit zei een hele lieve vriendin pas tegen mij en ze heeft natuurlijk gelijk!). Niemand heeft ooit beweert dat het makkelijk zou zijn, toch?

Mocht je gedachten of ideeën over dit onderwerp hebben, deel ze met me, leuk, doen!

16 antwoorden
  1. Ingrid
    Ingrid zegt:

    ach ja wat Herkenbaar, nu ik ook probeer om serieus iets van de grond te krijgen merk je wel dat alles uit jezelf moet komen, ik heb ook moeite met het vinden van een ritme, omdat ik thuis werk is er Ondertussen altijd wel wat anders, en dan dat Ge-uitstel, het kan morgen ook wel, je verwoord het prachtig het is een Mooi maar tegelijkertijd eenzaam (in a way) proces..ik ben blij te lezen dat ik niet de enige ben, ik zal zo af en toe eens aan je denken (en aan Martine), als ik weer het gevoel heb dat ik aan het Ploegen ben, en mijn draai niet kan vinden enne Goed genoeg is goed genoeg, dat realiseer ik me steeds vaker,,heel bevrijdend (ps,ik vind je werk en blog bijzonder inspirerend, keep up the Good work..al dan niet op je eentje!

    Beantwoorden
  2. Allihoppa
    Allihoppa zegt:

    Oh ja, herkenbaar. Alles willen, maar niet weten waar te starten. Of niks weten en zomaar wat doen. Het nooit goed genoeg vinden. En: er kan altijd meer worden gedaan. Veel willen, maar ook altijd de verleiding van niks doen. Het lot van de ambitieuze, creatieve thuiswerkenden? In combinatie met een dertigerscrisis? ;)

    Beantwoorden
  3. Hanneke
    Hanneke zegt:

    Nou, je ziet het; je bent niet de enige! En ook ik sluit me aan bij de vorige spreeksters. Het valt niet mee. JIJ moet het doen en als jij het niet doet, doet niemand het. En ik weet nog uit de tijd dat ik zelf in dat schuitje zat, dat er van alles in huis (of voor het gezin) moest gebeuren. Voordat ik bv. eens achter de naaimachine zat!! (ben gestopt om gezondheidsredenen)
    Maar volg je hart en blijf geloven in wat je doet. Als je dat vanuit je hart doet, komt het goed.
    Soms een kwestie van een lange adem, maar gun jezelf tijd. En niet zo’n beetje ook!
    Komt goed. Zo niet, dan toch.

    Beantwoorden
  4. Planet Fur
    Planet Fur zegt:

    @Martine: haha, de beste stuurlui staan aan wal, dus ik sta gezellig naast je! We moeten die kroon met velen delen, lees ik al ;-)
    @Emmel: Zulke ‘best practices’ hoor ik graag, ik hoop dat ik dat over een paar jaar ook kan zeggen!
    @Ingrid: Ja, dat ritme is ook al zo’n uitdaging. Het slaat óf uit, of er gebeurt helemaal niets. Ik ben zo benieuwd naar al je toekomstplannen. Wat fijn om dit te delen!
    @Anki: Hahaha!
    @Allihoppa: Die dertigerscrisis krijg je er gratis bij. We schijnen generatie X te zijn: te veel keus en schieten daarom in een kramp. Over het algemeen weet ik heel goed wat ik wil, maar hoe er precies te komen..dat vind ik een enorme uitdaging. Dat zal dat generatie X dingetje dan wel zijn ;-)
    @Mamutopia: Bedankt, ik heb nog steeds een soort van goede hoop ;-)
    @Hanneke: Precies! Er zijn altijd zoveel dingen die ook moeten. Voordat ik op stoom ben, is de dag alweer bijna voorbij. Zie ook mijn reactie bij Ingthings: dat ritme vinden is echt een uitdaging.
    @Mandy: The week can still become a happy one, cut yourself a slack and try to take some distance (don’t I sound very wise? ;-)) Good luck!
    @Chez Chouke: Ik hoop dat mijn perfectionisme het straks ook mooi gaat vinden, ik hoop dat ik snel wat concreters kan laten zien hier!
    @Danique: Jeetje, wat heftig! Hoe je het ook wendt of keert, het gaat je niet in de koude kleren zitten. Ik hoop dat je er veel moois voor terugkrijgt, dus dat het een geluk bij een ongeluk zal blijken te zijn! Heel veel sterkte en succes gewenst!

    Beantwoorden
  5. Afke
    Afke zegt:

    We hebben vaak de neiging om te kijken naar mensen die succesvol zijn en dan vergeten we eigenlijk goed naar onszelf te kijken. Ik ken jou verder niet maar als ik op planetfur kijk ben ik bijna jaloers op hoe succesvol jij bent. In de Flow kalendar staat’als je nooit bang bent kun je ook nooit dapper zijn’.
    Groetjes

    Beantwoorden
  6. Tip
    Tip zegt:

    You’re definitely not alone, for sure. What I try to remind myself is that sometimes good enough IS actually good enough; it’s never all or nothing & as we like to say @apartmentdiet – just start. :-) I love your work & the folks I gave them too did also…so, go for it! Sometimes the whole money thing is hard but I do believe it forces us to be more creative & in the end, loving what you do beats all the stuff in the world, in my book. Success!

    Beantwoorden
  7. Mars
    Mars zegt:

    Och zo herkenbaar! Ik raak helemaal verlamd door dit soort dingen. Maar ja, ik heb dan ook nog last van faalangst :)
    Succes met alles en ik hoop snel te lezen wat je precies gaat doen, want nieuwsgierig ben ik ook!

    Beantwoorden
  8. jane
    jane zegt:

    Hoi Marlous, ik herken me er ook helemaal in. Fijn om zo te lezen dat anderen er ook last van hebben. Trouwens, het is te zot dat we zo dicht bij elkaar wonen en nog steeds geen afspraak hebben gemaakt! Kom gauw een keer op de thee, kunnen we het hier verder over hebben en wie weet, kunnen we elkaar inspireren of tips geven! x

    Beantwoorden
  9. wijeisenijs
    wijeisenijs zegt:

    Hoi Marlous,

    ook al heb ik geen creatief bedrijf, ik herken me wel degelijk in deze post. Dat perfectionisme kan verlammend werken he? Ik heb maar heel af en toe tijd om iets op m’n blog te posten, een stempeltje of collage oid te maken, en dan wilde ik dat ook altijd nog zo goed doen dat ik maar niks meer deed. Ik vergeleek me met de besten. Tot ik een keer op een blog iets las van: I rather get things done then doing them perfectly. Of zoiets. Geen idee meer van wie dat blog was, maar ik heb er nog wel vaak aan gedacht. Nu heb ik tenminste een blog waar ik af en toe wat op post en heb ik een aantal leuke de dingen gemaakt. Niet perfect misschien, maar ik heb er lol in gehad om het te maken en ben niet ontevreden met het resultaat. En het is zeker beter dan helemaal niks, wat ik gehad zo hebben als ik gewacht had tot het perfect was. En ondertussen wordt het toch steeds beter, dus misschien ooit, voldoe ik aan m’n eigen standaard. :)

    In mijn ogen is jou werk al zo goed, ik heb er alle vertrouwen in dat er iets heel mooist aan gaat komen.
    Groetjes!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *